Γνωρίζετε ότι το είδος και η ποσότητα κρέατος που τρώτε, αλλά η συχνότητα που το καταναλώνετε μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού;

Ειδικά η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν περιορίσετε ή αντικαταστήσετε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα με άλλες πηγές πρωτεΐνης, μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η διάγνωση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον η πιο συχνή διάγνωση καρκίνου σε γυναίκες κάτω των 50 ετών σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο καρκίνο. Περισσότερες διαγνώσεις όμως υπάρχουν όσο περνούν τα χρόνια και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Αν και δεν έχει αποδειχθεί άμεση σύνδεση, όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων (που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και σχετίζονται με καρκίνους του παγκρέατος, του προστάτη και του στομάχου) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρκίνου του μαστού τόσο σε προ-εμμηνοπαυσιακές όσο και σε ΜΕΤ εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν αντικαταστήσει μία γυναίκα το κόκκινο κρέας με πουλερικά μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μελέτη με περισσότερες από 42.000 γυναίκες ηλικίας 35-74 ετών, έδειξε ότι εκείνες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του μοσχαριού, του χοιρινού και του αρνιού) είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν το λιγότερο κρέας από όλες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά (συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας) είχαν 15% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τα λιγότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με υψηλότερη συχνότητα διηθητικού καρκίνου του μαστού, ενώ τα πουλερικά συνδέθηκαν με λιγότερες διαγνώσεις, είπε ο επικεφαλής της μελέτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS). «Δείξαμε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με τα πουλερικά θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά διηθητικού καρκίνου του
μαστού».

Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο

Τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το μπέικον) μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από το κόκκινο κρέας. Ερευνητές που έκαναν ανασκόπηση και μετα- ανάλυση μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα έχουν 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ το κόκκινο κρέας συνδέθηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο.

Μεγάλη ανασκόπηση του 2023 για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον κίνδυνο καρκίνου, ότι «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού». Η μελέτη-ορόσημο «Nurses' Health Study 2», στην οποία συμμετείχαν 90.659 προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 26-46 ετών, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν κόκκινο κρέας 4-5 φορές την εβδομάδα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού θετικού στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+) σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα. Σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο
του μαστού θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς (HR+) είχαν οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από 1,5 μερίδες κόκκινου κρέατος καθημερινά.

Μεταγενέστερη έρευνα σε 44.231 γυναίκες ηλικίας 33-52 ετών κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. «Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα κατά την εφηβεία είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού πριν μπουν στην εμμηνόπαυση σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα» είπε η επικεφαλής της μελέτης Χέδερ
Έλιασεν, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ. «Σωτήρια» η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

«Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με έναν συνδυασμό οσπρίων, ξηρών καρπών, πουλερικών και ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», είπε η Έλιασεν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινομεί τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το επεξεργασμένο κρέας είναι «καρκινογόνο κατηγορίας 1», που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους. Στην ίδια κατηγορία είναι ο καπνός και ο αμίαντος. Το κόκκινο κρέας έχει ταξινομηθεί «καρκινογόνο της Ομάδας 2 Α », που σημαίνει ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Σε έκθεση της IARC αναφέρεται ότι υπάρχει 17% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται καθημερινά (ποσότητα όσο ένα μικρό μπιφτέκι) και αύξηση 18% για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά (πχ ένα λουκάνικο για χοτ ντογκ).

Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι για να μειώσετε τον κίνδυνο

«Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να γίνουν χορτοφάγοι και να κόψουν εντελώς το κόκκινο κρέας. Αν όμως μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος που τρώνε – για παράδειγμα, να τρώνε 1 αντί για 2 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή ψάρι. Όσο πιο γρήγορα το κάνουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος», είπαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ.

Πηγές:

https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/risk-and- prevention/can-i-lower-my-risk.html

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in- depth/breast-cancer-prevention/art-20044676

https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm

Breast cancer rates increasing among younger women

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/breast-cancer-risk- assessment

https://www.mdanderson.org/cancerwise/how-to-cook-meat-and- keep-your-cancer-risk-low.h00-159536589.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης