«Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού;» Αυτή είναι μία ερώτηση που μου κάνουν συχνά ασθενείς μου μετά τη διάγνωση της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά οι διατροφικές μας συνήθειες, το μοτίβο που ακολουθούμε στη διατροφή μας.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούν μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πολύ σημαντικά για μία γυναίκα που έχει καρκίνο του μαστού. Το κλειδί είναι η κατανάλωση τροφών, οι οποίες είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση κι όχι εκείνων που παράγονται σε εργοστάσια.
Ο στόχος είναι να γεμίζετε το μισό από το πιάτο σας με μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής άλεσης και το υπόλοιπο με υγιεινές πρωτεΐνες, ειδικά από φυτικές πηγές όπως είναι τα όσπρια και το τόφου (προϊόν που παρασκευάζεται σαν τυρί από γάλα σόγιας) αλλά και από τα ψάρια και τα πουλερικά.
Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει τουλάχιστον 63% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (συσκευασμένα τρόφιμα σε κάποιο εργοστάσιο όπως κατεψυγμένη πίτσα, γεύματα μικροκυμάτων, πατατάκια, αρτοσκευάσματα, κεκάκια, επεξεργασμένο κρέας, ποτά με ζάχαρη). Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μία διάγνωση καρκίνου, αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Ο οργανισμός χρειάζεται τροφές με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά (ουσίες που περιέχονται στις φυτικές τροφές) και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Οι τροφές από σόγια είναι ασφαλείς για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης μετά τον καρκίνο του μαστού.
Πρόσφατη μεγάλη μελέτη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο έδειξε ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων σε φυτικές ίνες στη διατροφή, η επιβίωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 13%.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την υγεία του εντέρου, την πέψη και τον έλεγχο του βάρους μας. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν υγιεινά λιπαρά οξέα, που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Χρειάζεται όμως προσοχή στις ποσότητες, καθώς έχουν πολλές θερμίδες.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να καταναλώνετε κυρίως μη επεξεργασμένες τροφές, φρούτα και λαχανικά.
Φροντίστε τον εαυτό σας και επιλέξτε:
- ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά και ολόκληρα φρούτα (όχι χυμούς φρούτων)
- δημητριακά ολικής άλεσης (όπως πλιγούρι βρώμης, κινόα, και καστανό ρύζι)
- πρωτεΐνες (από μη ζωικές πηγές)
- τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται σε εργοστάσια
- άφθονο νερό (όχι ποτά με ζάχαρη)
Είναι στο χέρι σας να αντιμετωπίσετε το φαγητό σας ως σύμμαχό σας στη μάχη εναντίον του καρκίνου.