Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μετα-ανάλυσης επιδημιολογικών μελετών, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Cancer.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνά διαγνωσθείσα κακοήθεια στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνόλου της γυναικείας θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. 

Περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού υπήρξαν μόνο το 2020. Η 1 στις 3 γυναίκες κάτω των 50 ετών που έχει μία διάγνωση καρκίνου, πάσχει από καρκίνο του μαστού.

Η σημασία των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία και οι γενετικές μεταλλάξεις, ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται με διάφορους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, το αυξημένο βάρος μετά την εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών ή ορμονικών θεραπειών.

Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται τοξικός ατμοσφαιρικός ρύπος με καρκινογόνο δράση. Ένας άνθρωπος θεωρούμε ότι εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα όταν εισπνέει ακούσια τον καπνό του τσιγάρου που υπάρχει στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με περίπου 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 63 μελέτες, που έγιναν από το 1984 μέχρι το 2022 για τη σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού, με στόχο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες οι οποίες δεν καπνίζουν. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερες από 35.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Ισχυρός παράγοντας κινδύνου το παθητικό κάπνισμα

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν διατρέχουν 24% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρξε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού για γυναίκες που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα είτε στο σπίτι τους είτε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας, είτε σε μη καθορισμένα περιβάλλοντα.

Σημαντικό εύρημα είναι ότι οι μη καπνίστριες, οι οποίες εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα από τον σύντροφό τους έχουν 16% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, 5% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε σε γυναίκες που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική τους ηλικία.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται γραμμικά με την αύξηση της διάρκειας, της έντασης και της ποσότητας καπνού στην οποία εκτέθηκε ως παθητική καπνίστρια η γυναίκα.  

Στις γυναίκες που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα για περισσότερα από 40 χρόνια, υπήρξε 30% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε μη καπνίστριες γυναίκες.

Πιο σημαντικός κίνδυνος το παθητικό κάπνισμα σε σχέση με το αλκοόλ 

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με 23% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Καθώς στη νέα μελέτη φάνηκε ότι το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με 24% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αυτός ο παράγοντας κινδύνου είναι τελικά ένας από τους κύριους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επηρεάζει περίπου το 35% των γυναικών παγκοσμίως, σε σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία επηρεάζει περίπου το 25% των γυναικών.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στις νέες γυναίκες

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η νέα μετα-ανάλυση κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

 

https://www.nature.com/articles/s41416-024-02732-5

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης