Ο βελονισμός μείωσε σημαντικά τις εξάψεις και άλλες παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας (γνωστής και ως ορμονοθεραπείας ή ενδοκρινικής θεραπείας) που κάνουν γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Τρεις κλινικές δοκιμές, οι οποίες έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Νότια Κορέα κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση CANCER της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η ορμονική θεραπεία, εμποδίζει τη δράση ορμονών η οποία προκαλεί ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού. Είναι μία θεραπεία που σώζει ζωές.
Περίπου 8 στις 10 γυναίκες όμως που κάνουν ορμονοθεραπεία έχουν εξάψεις και άλλες παρενέργειες, με αποτέλεσμα πολλές να διακόπτουν τη θεραπεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις, αλλά έχουν κι αυτά παρενέργειες.
Καθώς ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ενδελεχώς την αποτελεσματικότητά του. Έκαναν λοιπόν συντονισμένες ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε τρεις χώρες, όπου χρησιμοποιήσαν τα ίδια κριτήρια καταλληλότητας για τις συμμετέχουσες, το ίδιο πρωτόκολλο βελονισμού και ίδιες μετρήσεις.
Συνολικά 158 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σταδίου 0-III είτε έκαναν από την αρχή βελονισμό είτε καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τον βελονισμό για 10 εβδομάδες.
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που άρχισαν αμέσως βελονισμό, έκαναν δύο συνεδρίες την εβδομάδα για 10 εβδομάδες και οι ερευνητές τις παρακολούθησαν στη συνέχεια για άλλες 10 εβδομάδες κατά τις οποίες δεν έκαναν βελονισμό.
Οι γυναίκες που άρχισαν καθυστερημένα τον βελονισμό, έκαναν αρχικά για 10 εβδομάδες τη συνηθισμένη θεραπεία τους και στη συνέχεια έκαναν βελονισμό μία φορά την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.
Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες όπως οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κολπική ξηρότητα και ο πόνος στις αρθρώσεις, καθώς και για την ευεξία που ένιωθαν (σωματική, λειτουργική και συναισθηματική) αλλά και την κοινωνική/οικογενειακή ευημερία.
Την 10η εβδομάδα από την έναρξη των κλινικών δοκιμών, οι γυναίκες που είχαν ξεκινήσει αμέσως βελονισμό, δήλωσαν ότι τα συμπτώματα είχαν μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα 64% των γυναικών διαπίστωσαν βελτίωση στη σοβαρότητα των εξάψεων. Αντίθετα, στην ομάδα που δεν ξεκίνησε από την αρχή βελονισμό, το ποσοστό που είδε βελτίωση ήταν μόνο 18%. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδα ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
Την περίοδο από τη 10η μέχρι την 20η εβδομάδα, δεν άλλαξε σημαντικά η κατάσταση των γυναικών της πρώτης ομάδας που έκαναν από την αρχή βελονισμό. Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την 10η εβδομάδα βελονισμό είδαν σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε οποιαδήποτε παρενέργεια από τον βελονισμό.
Όπως είπε ένας εκ των τριών επικεφαλής των κλινικών δοκιμών, ο Weidong Lu, του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber «η αντιμετώπιση των παρενεργειών με τον βελονισμό διευκολύνει τις ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και βελτιώνει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τις γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού. Στην πράξη, οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν βελονισμό για το σκοπό αυτό, μπορούν να ξεκινήσουν με μια σύντομη δοκιμαστική περίοδο για να αξιολογήσουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων. Εάν η δοκιμαστική περίοδος έχει θετικά αποτελέσματα, οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, κάνοντας τακτικές συνεδρίες βελονισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ορμονικής φαρμακευτικής αγωγής».
Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/cncr.35374