Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: κάνουμε ηλιοθεραπεία με μέτρο, μένουμε στη σκιά αρκετή ώρα, αποφεύγουμε τον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, φοράμε αντηλιακό, καπέλο, φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό.

Ποια λάθη κάνουμε όταν βάζουμε αντηλιακό

Πολλές φορές ο υψηλός βαθμός προστασίας στο αντηλιακό σας, σας κάνει να νιώθετε άτρωτες, με αποτέλεσμα να μένετε περισσότερο από ό,τι πρέπει στον ήλιο.

Μελέτες που έχουν γίνει για τη χρήση αντηλιακού έχουν δείξει ότι η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων βάζει λιγότερο αντηλιακό από όσο χρειάζεται και δεν επαναλαμβάνει τη διαδικασία όπως πρέπει.

Μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αντηλιακά με υψηλό (50 και άνω) μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς αν μείνουμε περισσότερη ώρα εκτεθειμένες στον ήλιο χωρίς να βάζουμε τακτικά αντηλιακό όπως ενδείκνυται.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε σωστά το αντηλιακό;

Το αντηλιακό είναι στην ουσία η «δεύτερη γραμμή άμυνας» στο «οπλοστάσιο» αντηλιακής προστασίας που έχετε:

  • Παραμονή στη σκιά
  • Χρήση καπέλουμε φαρδύ γείσο που προστατεύει το πρόσωπο και το λαιμό
  • Γυαλιά ηλίου
  • Ρούχα UPF (UltravioletProtectionFactor) που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Για το αντιηλιακό μας, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακών με SPF 30 ή υψηλότερο (SPF είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασία από τις ακτίνες UV). Πολύ σημαντικό όμως είναι να βάζουμε την κατάλληλη ποσότητα, όσο συχνά χρειάζεται.

Πόσο συχνά πρέπει να βάζουμε αντηλιακό;

Είναι καλύτερο να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο, γιατί χρειάζεται χρόνο για να απορροφηθεί και να είναι πιο αποτελεσματικό.

Βάζετε και πάλι αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα ή την πισίνα, αλλά και όταν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί εφίδρωση. Σε διαφορετική περίπτωση ανανεώνετε το αντιηλιακό κάθε 1-2 ώρες

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζω;

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περίπου δύο χιλιοστόγραμμα αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Ποσότητα αντηλιακού που θα γέμιζε ένα σφηνάκι ή δύο κουταλιές της σούπας είναι αρκετά για το πρόσωπο και το σώμα ενός μέσου ενήλικα.  Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, εφαρμόστε μέχρι να εμφανιστεί μια ομοιόμορφη γυαλάδα στο δέρμα.

Φροντίστε να καλύψετε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του δέρματός σας. Μελέτη έχει δείξει ότι τα σημεία του σώματος που έχουν λιγότερη αντηλιακή προστασία είναι τα αυτιά και το πάνω μέρος των ποδιών.

Όταν είστε κοντά στο νερό, είτε στην αμμουδιά είτε σε πισίνα, να θυμάστε ότι μπορεί να αντανακλά το 85% των ακτίνων του ήλιου.

Ποιες ώρες να αποφεύγω την ηλιοθεραπεία;

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. συνεπώς αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία.

Χρειάζεται ειδική προστασία το στήθος μου όταν κάνω ηλιοθεραπεία;

Το δέρμα του στήθους είναι ευαίσθητο και δεν είναι συνηθισμένο στην έκθεση στον ήλιο, συνεπώς θα πρέπει να το φροντίζετε σχολαστικά, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα που αναφέραμε παραπάνω.

Εάν μάλιστα έχετε αποφασίσει να κάνετε τόπλες, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές, καθώς λογικά είναι από τις ελάχιστες φορές που θα δει ο ήλιος το στήθος σας.

  • Προτιμήστε να είστε στην παραλία ή στην πισίνα νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και μείνετε στη σκιά από τις 10πμ μέχρι τις 4μμ. Να θυμάστε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς η ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του στήθους ακόμα κι αν προστατευθεί από εγκαύματα, μπορεί να εμφανίσει πανάδες και ρυτίδες, να γεράσει πρόωρα.
  • Βάλτε συχνά αντηλιακό, ακόμα κι αν έχει συννεφιά
  • Μετά την ηλιοθεραπεία ενυδατώστε το στήθος σας με κατάλληλη κρέμα

Κάνει καλό ο ήλιος στην υγεία του στήθους;

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι μικρότερος στις γυναίκες που εκτίθενται περισσότερο στο φως το ήλιου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Όπως είπαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες και εκτίθενται συνεχώς στον ήλιο, έχουν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, της αποκαλούμενης «βιταμίνης του ήλιου».Μελέτες έχουν δείξει οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του μαστού.

https://aacrjournals.org/cebp/article/31/2/430/678477/Sun-Exposure-Is-Associated-with-Reduced-Breast

https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors/low-vitamin-d-levels

https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-how-much-sunscreen-should-i-be-using-on-my-face-and-body/

https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/how-to-apply-sunscreen/