Νέα μελέτη έδειξε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα γυναικών ηλικίας 30 έως 40 ετών.
Αν και είναι ευρέως γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα μας, για πρώτη φορά ερευνητές έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η επίδρασή της στις ωοθήκες των γυναικών φαίνεται να είναι θετική.
Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καλοκαίρι, οι γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών παρουσιάζουν αυξημένη έκκριση της ορμόνης AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη) από τις ωοθήκες τους. Πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο προκαλείται από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
Οι ωοθήκες εκκρίνουν την αντιμυλλέριο ορμόνη και το επίπεδό της στην κυκλοφορία του αίματος συνδέεται με τη λειτουργία των ωοθηκών.
«Ενώ το επίπεδο αυτής της ορμόνης είναι συγκεκριμένο για κάθε γυναίκα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και δεν μας δίνει μια οριστική εκτίμηση της γονιμότητάς της, η αξιολόγηση της τιμής της αντιμυλλέριου ορμόνης, της τάσης και της σύγκρισής της με το μέσο όρο των γυναικών της δικής της ηλικιακής ομάδας, η ΑΜΗ είναι ο καλύτερος δείκτης γονιμότητας που έχουμε», είπαν οι ερευνητές.
Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε γυναίκα η οποία θέλει να μείνει έγκυος, κάνει εξέταση για την αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ).
Οι ερευνητές μελέτησαν τα καταγεγραμμένα στοιχεία και ανέλυσαν πως μεταβάλλονται οι τιμές της ΑΜΗ ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, με στόχο να μετρήσουν πως ανταποκρίνονται οι ωοθήκες στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα AMH περισσοτέρων από 2.000 Ισραηλινών γυναικών με τα καταγεγραμμένα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας. Στις νεότερες γυναίκες, ηλικίας 20-29 ετών, δεν βρέθηκε στατιστική σχέση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και των επιπέδων της AMH.
Στη ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών όμως, διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα στατιστικά σημαντικό εποχιακό μοτίβο: οι γυναίκες, των οποίων τα αποθέματα ωαρίων μειώνονται, ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκθεση στον ήλιο.
«Με βάση τις προηγούμενες μελέτες μας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον μεταβολισμό, τη σεξουαλική όρεξη, αλλάζει τη συμπεριφορά και -τουλάχιστον σε ζωικά μοντέλα- μεγεθύνει τις ωοθήκες και επεκτείνει την περίοδο του οίστρου», είπαν οι ερευνητές.
«Πρόκειται για μια προκαταρκτική, πρωτοποριακή ανθρώπινη επιδημιολογική μελέτη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το συμπέρασμα μιας αιτιώδους σχέσης μεταξύ της γονιμότητας στις γυναίκες και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι με τα ποντίκια. Ωστόσο, είμαστε κι εμείς ζώα και η άτριχη φύση μας, μας κάνει ακόμα πιο ευαίσθητους στην ηλιακή ακτινοβολία. Η έρευνά μας δείχνει ότι το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι όντως πιο γόνιμο το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουμε ακόμα τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβουμε τον μηχανισμό ή τα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας».
Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σε νεότερες γυναίκες. Ο επικεφαλής της μελέτης είπε ότι έχουν άφθονα αποθέματα ωαρίων και στο πλαίσιο της γονιμότητας επηρεάζονται λιγότερο ή εξαρτώνται λιγότερο από τις δυνάμεις της φύσης.
«Αντίθετα, οι ωοθήκες των μεγαλύτερων γυναικών χρειάζονται βέλτιστους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να λειτουργήσουν. Μάλιστα, αυτή η επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη στις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. Φυσικά, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση βοηθά πραγματικά τη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται».