Η επισκληρίδιος στον τοκετό συνδέεται με 35% μείωση των σοβαρών επιπλοκών στην υγεία της μητέρας μετά τον τοκετό και ειδικά στις γυναίκες που γεννούν πρόωρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η επισκληρίδιος γίνεται με την έγχυση αναισθητικού φαρμάκου μέσω ενός πολύ λεπτού εύκαμπτου καθετήρα γύρω από το φλοιό του νωτιαίου μυελού και η γυναίκα δεν νιώθει τον πόνο του τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όφελος της επισκληριδίου κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι γνωστό: ο τοκετός είναι εντελώς ανώδυνος. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε εάν η επισκληρίδιος μπορεί να ωφελήσει μετά τον τοκετό τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που είχε συλλέξει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Σκωτίας για μια περίοδο 13 ετών και τα οποία είχαν αποθηκευτεί σε έξι τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Από τις περισσότερες από 500.000 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, πάνω από 125.000 είχαν κάνει επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο των γυναικών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, περισσότερες από 2.400 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά από αυτόν. Στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται η αναπνευστική δυσχέρεια, το ανεύρυσμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η εκλαμψία.

Συνολικά, η επισκληρίδιος στον τοκετό συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών έως και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και 54% χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών που απαιτούσαν εισαγωγή στην εντατική.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτή η επίδραση της επισκληριδίου ήταν πιο έντονη σε γυναίκες που διέτρεχαν ήδη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών, όπως εκείνες που γέννησαν πρόωρα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Rachel Kearns, αναισθησιολόγος στο Royal Infirmary της Γλασκώβης και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τις γυναίκες να λάβουν αποφάσεις όταν σκέφτονται τι θα κάνουν για να ανακουφιστούν από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού».

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν αυτό που βλέπουμε στην καθημερινή κλινική πρακτική, ότι οι έγκυοι με υψηλότερο κίνδυνο κακής έκβασης της εγκυμοσύνης, είναι εκείνες που είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από την επισκληρίδιο.

Σχεδόν το 20% των γυναικών από τη Σκωτία που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν κάνει επισκληρίδιο. Όσες έτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να κάνουν επισκληρίδιο σε σχέση με τις μητέρες που είχαν εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου.

Αντίθετα, σχεδόν το 70% των γυναικών στις ΗΠΑ επιλέγουν να κάνουν επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών μάλιστα, ο αριθμός αυτός φτάνει το 90%.

Αν και στη νέα μελέτη τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση της επισκληρίδιου με μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η επισκληρίδιος μπορεί να μειώσει το στρες που υφίσταται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού, με αποτέλεσμα να προστατεύει τις μητέρες που πάσχουν από υποκείμενη καρδιακή νόσο ή πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αυξημένη παρακολούθηση των ασθενών που κάνουν επισκληρίδιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζονται νωρίτερα οι επιπλοκές, δίνοντας τη δυνατότητα στον μαιευτήρα να κάνει επείγουσα καισαρική τομή ή να χορηγηθεί στη μητέρα πιο έγκαιρα η θεραπεία που χρειάζεται.

Η κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ επισκληριδίων και μειωμένου ποσοστού επιπλοκών θα επέτρεπε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρει ο μαιευτήρας τα δεδομένα για τις επιλογές που έχει μία επίτοκος, καθώς τελικά εκείνη είναι που θα αποφασίσει εάν θα κάνει επισκληρίδιο ή όχι και πρέπει να βασίζεται η απόφασή της στα επιστημονικά δεδομένα που θα έχει.

https://www.bmj.com/content/385/bmj-2023-077190

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης