Όλο και περισσότερες μεσήλικες γυναίκες χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρησιμοποιούν κάνναβη με την ελπίδα να ανακουφιστούν από συμπτώματα όπως οι αλλαγές στη διάθεσή τους και τα προβλήματα ύπνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα να είναι αποτελεσματική η χρήση κάνναβης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τις πιθανές παρενέργειες της ουσίας.

Η μελέτη έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες. Κάποιες μεσήλικες γυναίκες δήλωσαν λοιπόν ότι καπνίζουν κάνναβη ή τρώνε προϊόντα που περιέχουν κάνναβη επειδή τις ανακουφίζουν από τα προβλήματα ύπνου κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

«Γνωρίζουμε ότι η χρήση κάνναβης, μετά τη νομιμοποίηση,είναι όλο και πιο συνηθισμένη σε ενήλικες άνω των 50 ετών και ότι οι γυναίκες που τη χρησιμοποιούν είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ομάδες του πληθυσμού που κάνουν χρήση», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μαριχουάνα είναι πλέον νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση σε ενήλικες 21 ετών και άνω σε 23 πολιτείες και η χρήση για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη σε 38 πολιτείες.

Περιέχει την ψυχοδραστική ένωση τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD), ένα άλλο ενεργό συστατικό της κάνναβης το οποίο δεν βλάπτει τον οργανισμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες, το 50% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν ότι έχουν «πειραματιστεί με μαριχουάνα».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες κάνουν χρήση κάνναβης σε υψηλότερο ποσοστό από ποτέ. Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας μάλιστα, χρησιμοποιούν κάνναβη καθημερινά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 5.174 γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 55. Η πλειονότητα των γυναικών είχε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση και οι 2 στις 3 εργάζονταν με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μελέτη:

  • από τις γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν καπνίσει κάνναβη, το 30% είπαν ότι κάπνιζαν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για ένα χρόνο ή περισσότερο.
  • από τις γυναίκες που έκαναν χρήση κάνναβης, το 62% τη χρησιμοποιούσε για ψυχαγωγία, το 25% τόσο για ψυχαγωγική όσο και ιατρική χρήση και το 13% τη χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για διαχείριση συμπτωμάτων, κυρίως χρόνιων παθήσεων υγείας
  • πάνω από το 10% είχε κάνει χρήση κάνναβης τις προηγούμενες 30 ημέρες
  • μεταξύ των γυναικών που είχαν κάνει χρήση κάνναβης τις προηγούμενες 30 ημέρες, περίπου 3 στις 10 ανέφεραν ότι κάπνιζαν κάνναβη σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση, ενώ σχεδόν 2 στις 10 ανέφεραν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή κατανάλωση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης.
  • Στις γυναίκες που έκαναν χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, συνήθως ήταν για τον χρόνιο πόνο (28%), το άγχος (24%), προβλήματα ύπνου (22%) και άγχος (22%)
  • Περίπου το 6% των γυναικών χρησιμοποίησαν κάνναβη για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κυρίως για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και να κοιμηθούν καλύτερα

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η χρήση κάνναβης βοηθά πραγματικά σε αυτά τα συμπτώματα ή αν μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

«Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ύπνου, τα οποία σχετίζονται με την εμμηνόπαυση», σύμφωνα με την Κάρεν Άνταμς, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και διευθύντρια του προγράμματος εμμηνόπαυσης και υγιούς γήρανσης στο Stanford Health Care στην Καλιφόρνια.

«Οι ασθενείς μου στην εμμηνόπαυση λένε ότι δυσκολεύονται πολύ από τη δυσκολία να κοιμηθούν. Κάποτε κοιμόντουσαν καλά και αν σηκώνονταν στις 2 τα ξημερώματα για να πάνε στην τουαλέτα, μπορούσαν να ξανακοιμηθούν αρκετά γρήγορα. Μετά την εμμηνόπαυση όμως, όταν ξυπνήσουν, μένουν ξύπνιες για ώρες, τόσο πολύ που την επόμενη μέρα νιώθουν «θολούρα» στο μυαλό τους».

Η καθηγήτρια Άνταμς είπε ότι αυτά τα προϊόντα πριν τον ύπνο «άλλαξαν το παιχνίδι» για τις ασθενείς της, τις βοήθησαν να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένες. «Ανεπίσημα, φαίνεται να λειτουργεί. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση των κινδύνων, των παρενεργειών και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων που θα έχουν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν κάνναβη για τα προβλήματα ύπνου στην εμμηνόπαυση».

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα που χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής, αναζητούν κάθε επιλογή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί οι γυναίκες να μην τα γνωρίζουν, να μην τους τα έχουν προτείνει ή οι ίδιες να μην συνδέουν τα συμπτώματά τους με την εμμηνόπαυση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το κάπνισμα ή την κατανάλωση βρώσιμης κάνναβης;

Προφανώς, όταν καπνίζουμε οτιδήποτε, υπάρχει ανησυχία για την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του αναπνευστικού, ειδικά αν οι γυναίκες καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Το κάπνισμα μαριχουάνας προφανώς βλάπτει τους πνεύμονες, έχει συνδεθεί με χρόνια βρογχίτιδα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων.

Η κατανάλωση κάνναβης μέσω βρώσιμων τροφών μπορεί να είναι ασφαλέστερη, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για προϊόντα που έχουν πραγματικά υψηλή δραστικότητα ή δεν φέρουν ετικέτα (συνήθως εκεί που η μαριχουάνα δεν είναι νόμιμη και επομένως αυτά τα βρώσιμα προϊόντα δεν υπόκεινται σε ελέγχους.

«Η υψηλή περιεκτικότητα κάνναβης ενέχει κινδύνους για αυξημένη ανοχή σε αυτή, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εξάρτηση, κρίσεις άγχους, πτώσεις, ίσως ακόμα και ψύχωση, δηλαδή πράγματα που στέλνουν τους ανθρώπους στα επείγοντα», είπε η καθηγήτρια Γκίμπσον.

Τα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης της κάνναβης έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με την περιεκτικότητα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι της κάνναβης σε κράτη που είναι νόμιμη η χρήση της και οι συμμετέχουσες σε μελέτες, δεν θα φοβούνται να πουν ειλικρινά εάν κάνουν χρήση ή όχι και εάν όντως βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης