Τα δαμάσκηνα προστατεύουν τα οστά στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επιβραδύνει την εξέλιξη της απώλειας οστικής μάζας, η οποία σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο καταγμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στην οποία οι ερευνητές ανέλυσαν τρισδιάστατες απεικονιστικές εξετάσεις για να δουν τη δομή των οστών, τη γεωμετρία και την εκτιμώμενη αντοχή τους.

Όπως είπε η διακεκριμένη καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, Μέρη Τζέιν Ντε Σούζα, «στη μελέτη μας είδαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επηρέασε ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο καταγμάτων. Αυτό είναι ανεκτίμητης κλινικής αξίας».

Τα οστά αποτελούνται από δυναμικούς ιστούς που βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία ανάπλασης.­­ Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα αφαιρούν το παλιό οστό αντικαθιστώντας το με νέο. Με την ηλικία, τα πράγματα αλλάζουν και ο οργανισμός διασπά τα οστά πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα ξαναχτίσει.

Όσο περνούν τα χρόνια, η επιταχυνόμενη απώλεια οστικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και η δομή τους αλλάζει, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αδύναμα και να κινδυνεύουν περισσότερο να σπάσουν.

Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στους ηλικιωμένους.

Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη κρίσιμη για την υγεία των οστών, μειώνονται στην εμμηνόπαυση και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιταχύνουν την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Ενώ υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, οι ερευνητές είπαν ότι πολλές γυναίκες που θα έπρεπε να το παίρνουν, δεν το παίρνουν.

«Τα δαμάσκηνα προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση», είπε η Ντε Σούζα. «Περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τα φλεγμονώδη «μονοπάτια» που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας.

«Όταν εξετάζουμε την οστική πυκνότητα, εξετάζουμε πόσο οστό υπάρχει, αλλά θέλουμε να μάθουμε και για την ποιότητα του οστού. Όταν κοιτάμε μια τρισδιάστατη εικόνα, μπορούμε να δούμε τη δομή των οστών. Η γεωμετρία και η «μικροαρχιτεκτονική», μας λέει πόσο καλό είναι το οστό», είπε η Ντε Σούζα.

Οι ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν επηρεάζεται η ποιότητα των οστών από την καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων, μελέτησε 235 γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση για έναν χρόνο.

Χώρισαν τις γυναίκες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη δεν κατανάλωνε δαμάσκηνα. Η δεύτερη κατανάλωνε 50 γραμμάρια ή 4-6 δαμάσκηνα καθημερινά. Η τρίτη ομάδα 100 γραμμάρια ή 10-12 δαμάσκηνα την ημέρα.

Κάθε έξι μήνες, τα οστά των γυναικών αξιολογούνταν χρησιμοποιώντας περιφερική ποσοτική αξονική τομογραφία (pQCT), η οποία δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης διατομής για τη μέτρηση της τρισδιάστατης πυκνότητας οστικής μάζας, της οστικής γεωμετρίας και της αντοχής των οστών.

Τους 12 μήνες που παρακολούθησαν τις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της πυκνότητας της οστικής μάζας και της αντοχής του οστού της κνήμης, μειώθηκαν σε όλες τις γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα.

Αντίθετα, εκείνες που έτρωγαν τουλάχιστον 4-6 δαμάσκηνα κάθε μέρα διατήρησαν την οστική πυκνότητα, τη δύναμη των οστών και τη δομή τους, ιδιαίτερα στο φλοιώδες οστό.

Όλες οι γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα είδαν οφέλη. Οι ερευνητές είπαν όμως ότι είναι πιο εφικτό να τρώνε οι γυναίκες 4-6 δαμάσκηνα την ημέρα, καθώς στην ομάδα που οι γυναίκες που έπρεπε να τρώνε 10-12 ημερησίως, υπήρξαν πολλές που βαρέθηκαν να εντάσσουν τόσα πολλά δαμάσκηνα στην καθημερινή τους διατροφή.

«Είναι συναρπαστικά τα δεδομένα για μια μελέτη 12 μηνών. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα στο φλοιώδες οστό της κνήμης που φέρει βάρος. Η διατήρηση του φλοιώδους οστού και της αντοχής του οστού είναι το κλειδί για την αποφυγή κατάγματος», είπε η Ντε Σούζα.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε  δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, εξήγησε η Ντε Σοόυζ, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Σε προηγούμενη μελέτη με την ίδια ομάδα γυναικών, η ερευνητική ομάδα είχε δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων για ένα χρόνο διατήρησε επίσης τη συνολική πυκνότητα οστικής μάζας στο ισχίο. Οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τα προστατευτική δράση των δαμάσκηνων για τα οστά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα δαμάσκηνα επηρεάζουν τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Παραγωγών Δαμάσκηνων της Καλιφόρνια.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ:

https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-024-07031-6