Περίπου μία στις πέντε γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο, αφού αποκτήσει το πρώτο της παιδί με θεραπεία γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως λένε οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, η φυσική σύλληψη μετά από πρώτη εγκυμοσύνη που επιτεύχθηκε με εξωσωματική, είναι πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο από όσο νομίζαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερες από 5.000 γυναίκες και φάνηκε ότι το 20% από εκείνες που είχαν μείνει έγκυοι με μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την πρώτη φορά, μπόρεσαν να μείνουν έγκυοι χωρίς καμία παρέμβαση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Δρ Annette Thwaites, επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο EGA του UCL για τη Γυναικεία Υγεία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική εγκυμοσύνη μετά την απόκτηση παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι καθόλου σπάνια».

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ανάμεσα τις γυναίκες, τους επαγγελματίες υγείας και τα ΜΜΕ ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο γεγονός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 11 μελέτες για περισσότερες από 5.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1980 και 2021.

Υπέθεσαν ότι οι τεχνικές γονιμότητας θα μπορούσαν να ενισχύσουν με κάποιο τρόπο τη φυσική σύλληψη. «Είναι λογικό από βιολογικής άποψης ότι η διέγερση των ωοθηκών στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ωοθηκών».

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το μειωμένο στρες μετά τον τοκετό, μπορεί επίσης να βοηθούν τις γυναίκες να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές είπαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχαν στις μελέτες είχαν θέμα υπογονιμότητας, δηλαδή πέρασε περισσότερος καιρός από τον αναμενόμενο για να συλλάβουν.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας είναι για πάντα υπογόνιμες.

Ορισμένες από τις συμμετέχουσες έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση για λόγους που δεν σχετίζονται με την υπογονιμότητα, όπως σε περιπτώσεις ομόφυλου ζευγαριού ή μονογονεϊκής οικογένειας ή όταν επρόκειτο για παρένθετη μητέρα.

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα ζευγάρια ότι όταν είναι επιτυχής η θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα στη συνέχεια να συλλάβουν φυσικά, χωρίς κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες τι μπορεί να συμβεί, καθώς έτσι είναι ενημερωμένες όταν αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για την οικογένειά τους, αλλά και για να λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψης εάν δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλο παιδί.

Στη δημοσίευση αναφέρονται περιπτώσεις γυναικών που έμειναν φυσιολογικά έγκυοι ενώ η πρώτη τους εγκυμοσύνη είχε επιτευχθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η 43χρονη Shema Tariq, γιατρός και ακαδημαϊκός από το Λονδίνο, που έχει δύο παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών, είχε χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα και όπως είπε οι πιθανότητές της να συλλάβει χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν σχεδόν μηδενικές.

«Χρειάστηκαν έξι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης για να συλλάβουμε τον γιο μας, ο οποίος γεννήθηκε το 2018. Ο γιατρός μου απλώς ανέφερε την αντισύλληψη μετά τη γέννησή του, αλλά και γελάσαμε και συμφωνήσαμε ότι δεν με αφορούσε. Οκτώ μήνες αργότερα έμεινα απροσδόκητα έγκυος στην κόρη μας. Ήταν η πιο υπέροχη έκπληξη, αλλά ήμουν απροετοίμαστη για άλλη μια εγκυμοσύνη».

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το αίτιο της υπογονιμότητας πριν μία γυναίκα προχωρήσει σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση. Στη συγκεκριμένη μελέτη, δεν αναφέρεται η αιτία της υπογονιμότητας σε γυναίκες που συνέλαβαν αυτόματα μετά από πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι πολύ λογικό να αναμένει κανείς ότι μία γυναίκα με ανεξήγητη υπογονιμότητα, μπορεί να συλλάβει αυτόματα, σε αντίθεση με μία γυναίκα με φραγμένες σάλπιγγες.

Διαβάστε περισσότερα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37339780/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης