Είναι ασφαλές να θηλάζουν τα μωρά τους οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού, ακόμα και εκείνες που έχουν μεταλλάξεις BRCA, σύμφωνα με νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας.

Δύο διεθνείς μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: οι γυναίκες που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μετάλλαξη BRCA (που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού), δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή ανάπτυξης νέου καρκίνου του μαστού.

Καθώς ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με τις ορμόνες, υπήρχε ανησυχία σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό μετά τη νόσο, καθώς και τα δύο επιφέρουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες με μετάλλαξη BRCA, οι οποίες εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο καρκίνο στον άλλο μαστό.

Ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ούτε οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ούτε η εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή νέου καρκίνου του μαστού, μέχρι τώρα υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του θηλασμού.

Στη μία μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν για 7 χρόνια 5.000 γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA και διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός μετά τον καρκίνο του μαστού δεν επηρέασε το ποσοστό υποτροπής ή εμφάνισης νέου καρκίνου του μαστού, ούτε την επιβίωση χωρίς τη νόσο ή τη συνολική επιβίωση.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε και η δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 518 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς οι οποίες διέκοψαν προσωρινά τη θεραπεία για να αποκτήσουν μωρό.

Οι νέες μελέτες έρχονται να καθησυχάσουν τις γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού και θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους, αφού έδειξαν ότι ο θηλασμός δεν επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της υγείας τους.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού ως γυναίκες με τα ίδια δικαιώματα, ανάγκες και δυνατότητες με εκείνες που δεν είχαν ποτέ καρκίνο», είπε ο επικεφαλής της μίας μελέτης.

Με τις νέες αυτές πληροφορίες μπορούμε να καταρρίψουμε τον μύθο ότι ο θηλασμός δεν είναι ούτε εφικτός ούτε ασφαλής μετά τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού μπορούν να έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη και σχέση με το μωρό τους, συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού, είπαν οι ερευνητές.