Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αποσμητικά και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού; Με αυτό το άρθρο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα επιστημονικά δεδομένα.

Η περιοχή που βάζουμε αποσμητικό στις μασχάλες βρίσκεται κοντά στο στήθος και τα αποσμητικά δυνητικά περιέχουν επιβλαβή συστατικά. Ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η χρήση των αποσμητικών μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή τη σύνδεση.

Περιέχουν επικίνδυνα συστατικά τα αποσμητικά;

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι στις μασχάλες μας βάζουμε είτε αντιιδρωτικό είτε αποσμητικό. Τα αποσμητικά καλύπτουν τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα, περιορίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα αντιιδρωτικά έχουν ως κύρια δραστικά συστατικά ενώσεις με βάση το αλουμίνιο και μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες για να εμποδίσουν τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει τα αντιιδρωτικά τα οποία περιέχουν αλουμίνιο, μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα και να επηρεάσουν τα οιστρογόνα (μια γυναικεία ορμόνη που είναι γνωστό ότι προκαλεί την ανάπτυξη τόσο των φυσιολογικών όσο και των καρκινικών κυττάρων του μαστού). Περίπου το 70% των καρκίνων του μαστού είναι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων, που σημαίνει ότι έχουν υποδοχείς για αυτή την ορμόνη.

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την έκθεση μίας γυναίκας στα οιστρογόνα (όπως να μην έχει γίνει μητέρα, να έχει μπει καθυστερημένα στην εμμηνόπαυση ή να είναι παχύσαρκη) έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη τόσο των καρκινικών όσο και των μη καρκινικών κυττάρων του μαστού, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι οι ενώσεις με βάση το αλουμίνιο
στα αντιιδρωτικά μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, καθώς αν απορροφηθούν μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στους υποδοχείς οιστρογόνων των κυττάρων του μαστού.

Δεν είναι όμως σαφές πόσο αλουμίνιο απορροφάται από το δέρμα. Μια μελέτη που εξέτασε την απορρόφηση του αλουμινίου από τα αντιιδρωτικά στις μασχάλες έδειξε ότι απορροφήθηκε μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό (0,012%). Άλλη μελέτη που εξέτασε γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν βρήκε ουσιαστική διαφορά στη συγκέντρωση αλουμινίου μεταξύ του καρκινικού και του περιβάλλοντος φυσιολογικού ιστού του μαστού.

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις του αλουμινίου, οι οποίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ορισμένοι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα parabens, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένα αποσμητικά και αντιιδρωτικά και τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μιμούνται τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στα κύτταρα του σώματος. Έχει αναφερθεί ότι τα parabens συναντώνται σε όγκους του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Τι γνωρίζουμε για τη σχέση των αντιιδρωτικών και των αποσμητικών με τον καρκίνο του μαστού

Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει για την πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των αντιιδρωτικών ή αποσμητικών που βάζουμε στις μασχάλες μας. Μεγάλη μελέτη του 2002 με τη συμμετοχή 813 γυναικών που είχαν καρκίνο του μαστού και 793 που δεν είχαν, έδειξε ότι δεν υπάρχει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αντιιδρωτικό ή αποσμητικό στις μασχάλες, ακόμα και εκείνων που ξύριζαν τις μασχάλες τους πριν τα χρησιμοποιήσουν ή τα έβαζαν στις μασχάλες τους πριν περάσει 1 ώρα από το ξύρισμα. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα του 2006.

Μια αναδρομική μελέτη, που έγινε το 2003 σε γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει καρκίνο του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που χρησιμοποιούσαν συχνά αντιιδρωτικά/αποσμητικά ή που άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αφού ξύριζαν τις μασχάλες τους, διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία από τις υπόλοιπες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πάντως δεν είχαν θεωρηθεί πειστικά εξαιτίας του αναδρομικού της χαρακτήρα Σε αυτού του τύπου οι μελέτες συχνά είναι δύσκολο να ερμηνευθούν οι απαντήσεις των ανθρώπων, που βασίζονται στη μνήμη τους για να ανακαλέσουν εάν είχαν χρησιμοποιήσει αντιιδρωτικά πολλά χρόνια νωρίτερα. Επίσης έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει καρκίνο έχουν την τάση να θυμούνται περισσότερο ότι έχουν εκτεθεί σε κάτι που μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο τους.

Είναι αλήθεια ότι τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν την αποβολή τοξινών που προκαλούν καρκίνο;

Οι λεμφαδένες στο σώμα μας βοηθούν στην απομάκρυνση βακτηρίων, ιών και άλλων πιθανών απειλών, αλλά δεν απομακρύνουν απόβλητα ή τοξίνες μέσω της εφίδρωσης. Οι λεμφαδένες δεν συνδέονται με τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στο δέρμα και όχι στους λεμφαδένες. Η κύρια λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων είναι να βοηθούν το σώμα να κρατά χαμηλότερη θερμοκρασία και όχι να αποβάλλουν τοξίνες. Οι περισσότερες καρκινογόνες ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό απομακρύνονται είτε από τα νεφρά (και απελευθερώνονται στα ούρα) είτε από το συκώτι και απελευθερώνονται στη χολή για να αποβληθούν τελικά από τον οργανισμό με τα κόπρανα.

Υπάρχουν λεμφαδένες στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι όγκοι;

Λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το στήθος. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος της λέμφου που ρέει έξω από το στήθος πριν επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος και βρίσκονται κάτω από τον βραχίονα, στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού και κοντά στην κλείδα. Περίπου οι μισοί από όλους τους καρκίνους του μαστού αναπτύσσονται στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει επειδή σε αυτή την περιοχή υπάρχει περισσότερος μαστικός ιστός. Ο αριθμός των καρκίνων του μαστού στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού είναι ανάλογος με την ποσότητα του μαστικού ιστού σε αυτό το σημείο.

Συμπέρασμα

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά και τη σχέση τους με τον καρκίνο του μαστού έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, αν και οι περισσότερες δεν δείχνουν ότι η χρήση τους αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί η νόσος. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα και να μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού.

Πηγές:

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes- prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet

https://www.cancer.org/cancer/risk- prevention/chemicals/antiperspirants-and-breast-cancer-risk.html