Μία στις 8 γυναίκες θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν δέκα πράγματα που μπορείτε να προσέξετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο.
1. Φροντίστε να έχετε ισορροπημένη διατροφή
Οι διατροφικές σας επιλογές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού. Προτιμήστε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που πρέπει να καλύπτουν τα δύο τρίτα του πιάτου σας. Κρατήστε το άλλο τρίτο για άπαχη πρωτεΐνη όπως πουλερικά ή ψάρια.
2.Περιορίστε το αλκοόλ
Εάν καταναλώνετε 2-3 ποτήρια κρασί, μπύρα ή ποτό την ημέρα, εκτιμάται ότι έχετε 20% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού σε σχέση με μια γυναίκα που δεν πίνει καθόλου. Εάν θέλετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση στο ένα ποτήρι την ημέρα. Ακόμα κι αυτό πάντως αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητές σας να πάθετε καρκίνο του μαστού.
3.Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε νεότερες γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζετε, η ηλικία που ξεκινήσατε το κάπνισμα και πόσα χρόνια έχετε αυτή τη συνήθεια επηρεάζουν το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσετε τη νόσο.
4.Μάθετε τον τύπο του ιστού των μαστών σας
Η σύσταση των μαστών είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν το δικό σας στήθος έχει λιγότερο λίπος και περισσότερους αδένες γάλακτος και υποστηρικτικό ιστό, έχετε «πυκνούς μαστούς». Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στη μαστογραφία. Εάν έχετε πυκνούς μαστούς, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει εάν πρέπει να κάνετε πιο συχνά προληπτικό έλεγχο ή να κάνετε και άλλου είδους εξετάσεις στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου.
5.Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και ασκηθείτε
Εάν έχετε ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε, μπορείτε πιο εύκολα να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, το οποίο μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού. Τα περιττά κιλά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάθε εβδομάδα να κάνετε τουλάχιστον είτε 150 λεπτά μέτριας άσκησης είτε 75 λεπτά πιο έντονης.
6.Επιλέξτε τον κατάλληλο τρόπο αντισύλληψης
Ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως τα χάπια και ορισμένα σπιράλ, συνδέονται με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Μπορούν πάντως να σας προστατεύσουν από άλλους τύπους καρκίνου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο και πιο ασφαλή τρόπο αντισύλληψης για εσάς.
7.Καταναλώνετε φυτικές ίνες
Φυτικές ίνες μπορείτε να βρείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Οι γυναίκες που τρώνε πολλές φυτικές ίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτες. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει γιατί συμβαίνει αυτό.
8.Τη νύχτα μην εκτίθεστε πολύ σε φως
Οι γυναίκες που εκτίθενται πολύ σε φως τη νύχτα είτε επειδή κάνουν νυχτερινές βάρδιες είτε επειδή βρίσκονται τις νύχτες σε καλά φωτισμένους χώρους, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, την οποία το σώμα σας παράγει όταν πέφτει το σκοτάδι, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι νυστάζετε.
9.Ελέγξτε τα προϊόντα περιποίησης
Πολλά καλλυντικά, λοσιόν και προϊόντα μαλλιών έχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται parabens, οι οποίες ενεργοποιούν την ίδια βιολογική οδό με τα οιστρογόνα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Έχει φανεί σε κάποιες μελέτες ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι ικανές να προκαλέσουν ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού. Χρειάζεται πάντως περαιτέρω έρευνα στο θέμα. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα περιποίησης που δεν περιέχουν parabens.
10.Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Ορισμένες γυναίκες κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να μειώσουν τις πιθανότητες καταγμάτων. Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού όταν παίρνετε οιστρογόνα και προγεστερόνη ή εάν παίρνετε μόνο οιστρογόνα για πολλά χρόνια. Εάν έχετε έντονα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.