Κινηματογραφικές πρεμιέρες

Man at Sea (2011)

Η ταινία που δίχασε κοινό και κριτικούς και προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, το Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, παρουσιάζεται με νέο μοντάζ, στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 28 Φεβρουαρίου.

Το Man at Sea έκανε την πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο του 2011 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου ως επίσημη συμμετοχή στο Panorama Special. Η ανταπόκριση που είχε η ταινία στην πρώτη της προβολή από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, αλλά και από το κοινό του Φεστιβάλ, οδήγησαν τον σκηνοθέτη να ξαναμοντάρει την ταινία και να παρουσιάσει την τελική της μορφή σε director’s cut τον Νοέμβριο του 2011 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, πριν προκαλέσει τον θεατή προκαλεί πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Εϊπίδης προλογίζοντας την έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη. «Το σινεμά του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ακραίο, ρεαλιστικό, ισορροπεί στο τεντωμένο σκοινί της ανθρώπινης πραγματικότητας. Χωρίς δικλίδες ασφαλείας, διεισδύει σε δυσλειτουργικούς μικρόκοσμους, αποδομώντας στερεότυπα, εγείροντας ερωτήματα που ξεφεύγουν από τα προφανή. Θέματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, η μετανάστευση, ο «ξένος», η οικογένεια, βρίσκονται στο στόχαστρο του δημιουργού, καθρεφτίζοντας έναν κόσμο μακριά από ωραιοποιήσεις κι εύκολους συναισθηματισμούς», καταλήγει ο Δημήτρης Εϊπίδης.

Το Man at Sea, παραγωγή της Highway Productions, έχει αποσπάσει το Βραβείο Rotary International στο 12ο European Film Festival στο Lecce της Ιταλίας, καθώς και το Βραβείο Φωτογραφίας στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012. Επίσης, έχει συμμετάσχει στα εξής Φεστιβάλ:

EU Human Rights Film Days, 10 cities in Turkey 2012
CineClub Hellenique, Luxemburg 2012
Australia Greek Film Festival 2012
First Mediterranean Film Festival in Algiers 2012
Film Society of Lincoln Center, New York 2012
Thessaloniki International Film Festival 2011
Berlin International Film Festival 2011 – Official selection Panorama Special
Lecce European Film Festival 2011 – Rotary Film Award

Μετά από τον μακροχρόνιο χωρισμό που ακολούθησε το θάνατο του γιου τους, ο Άλεξ και η Κέιτ συναντιούνται ξανά στο δεξαμενόπλοιο Sea Voyager. Την ίδια μέρα, ο Άλεξ σώζει 30 έφηβους μετανάστες που έχουν ναυαγήσει μεσοπέλαγα. Ο ιδιοκτήτης της σχεδόν χρεοκοπημένης πλοιοκτήτριας εταιρίας πιέζει τον Άλεξ να λύσει το θέμα άμεσα, αλλά κάθε προσπάθειά του οδηγεί σε αδιέξοδο. Κι ενώ κάποια μέλη του πληρώματος δημιουργούν στοργικούς δεσμούς με τα παιδιά- ανάμεσά τους και η Κέιτ, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη μητρότητα- οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι «επισκέπτες» τους έχουν κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας τους. Αδυνατώντας να χειριστεί την αυξανόμενη ένταση και επηρεασμένος από το χαμό του γιού του, ο Άλεξ προχωρά σε μια σειρά από λάθος ενέργειες ώσπου τελικά βρίσκει το θάρρος να ξεπεράσει τον εαυτό του.

σενάριο/σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης
πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ταταύλαλης, Νίκος Τσουράκης, Στάθης Αποστόλου, Chalil Ali Zada, Rahim Rahimi
δ. φωτογραφίας: Άγγελος Βισκαδουράκης, Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
μοντάζ: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Μιχάλης Μηνακούλης, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Ιωάννα Σπηλιοπούλου
ήχος: Αντώνης Σαμαράς
μουσική: Άκης Δαούτης
καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Γεωργίου
κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη
παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Beautiful Creatures (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Όμορφα Πλάσματα

Οι saga της νεανικής λογοτεχνίας του φανταστικού ήρθαν για να μείνουν. Μετά την τεράστια επιτυχία της τετραλογίας “Twilight” και του πιο πρόσφατου τρίπτυχου “Hunger Games”, η νέα αίσθηση προέρχεται από τη σύμπραξη δύο νέων ταλαντούχων συγγραφέων, της Kami Garcia και της Margaret Stohl, που ένωσαν τις πένες τους και δημιούργησαν ένα καινούργιο σύμπαν του υπερφυσικού. Η best seller τριλογία “Όμορφα Πλάσματα“, έχει ήδη μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, και ετοιμάζεται η κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενέζε (“The Fisher King”, “The Horse Whisperer”, “P.S. I Love you”). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η κόρη της Τζέιν Κάμπιον, Άλις Ένγκλερτ, ο ανερχόμενος Άλντεν Έρενραϊχ, καθώς και η υποψήφια για Όσκαρ Βαϊόλα Ντέιβις. Ο συνεσταλμένος μα πανέξυπνος έφηβος Ίθαν Γουέιτ βασανίζεται από μυστηριώδη όνειρα, και η εκπληκτικά, απόλυτα, απίστευτα διαφορετική Λένα Ντουκέιν, έχει μόλις μετακομίσει στη μικρή πόλη Γκάτλιν και κρύβει ένα φοβερό μυστικό. Ένας θνητός Ρωμαίος και μια μάγισσα Ιουλιέτα σε μια ιστορία ενηλικίωσης γύρω από την πραγματική μας ταυτότητα – μια μοντέρνα μυθολογία που εκτυλίσσεται σε μια γοτθική, βαθιά θρησκευόμενη επαρχία του Νότου, ανάμεσα στους πνιγμένους στην άναρχη βλάστηση κήπους, στους θολούς βάλτους και στα φαντάσματα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Κάποιες αγάπες είναι μοιραίες… Άλλες είναι καταραμένες.

Σκηνοθεσία
Ρίτσαρντ Λα Γκραβενέζε
Πρωταγωνιστούν
Έμα Τόμσον
Βαϊόλα Ντέιβις
Τζέρεμι Άιρονς
Άλις Ένγκλερτ
Άλντεν Έρενραϊχ

Promised Land (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Γη της Επαγγελίας

Μετά το “Good Will Hunting” που του χάρισε την υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας, ο Γκας Βαν Σαντ συνεργάζεται και πάλι με τον Ματ Ντέιμον, σε μια δραματική ταινία της οποίας ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έγραψε το σενάριο. Ο Στιβ, ένας πωλητής που εργάζεται σε μια εταιρεία φυσικού αερίου, καταφθάνει σε μια αγροτική περιοχή μαζί με τη συνεργάτιδά του (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, “This must be the place”). Με την πόλη να έχει πληγεί αρκετά από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, οι δυο υπάλληλοι προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να τους παραχωρήσουν το δικαίωμα γεώτρησης. Παρότι στην αρχή για τους δύο συναδέλφους η δουλειά φαίνεται εύκολη, στην πορεία περιπλέκεται λόγω της ένστασης του δασκάλου της περιοχής τον οποίο υποστηρίζει και ο νεαρός επικεφαλής ενός ανεξάρτητου, τοπικού πολιτικού κινήματος.

Σκηνοθεσία
Γκας Βαν Σαντ
Πρωταγωνιστούν
Ματ Ντέιμον
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ
Τζον Κραζίνσκι

Kapringen (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Πειρατεία στον Ωκεανό
Γνωστό επίσης ως: A Hijacking

Μια ταινία του Tobias Lindholm
Πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας (Pilou Asbæk, «Borgen») περιμένει πως και πως να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδια του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (Søren Malling, «Borgen», «The Killing») με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος τις διαβουλεύσεις με τους πειρατές, αγνοώντας τις συμβουλές του επαγγελματία διαπραγματευτή.

Έτσι, ξεκινά ένα συναρπαστικό θρίλερ, σε δύο διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες γωνίες του πλανήτη. Από τη μία το ανήμπορο, φυλακισμένο στο αμπάρι πλήρωμα του πλοίου περιμένει βοήθεια, κι από την άλλη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, προσπαθούν να μειώσουν τα λύτρα κερδίζοντας χρόνο κα παρατείνοντας την αγωνία του πληρώματος.

Σκηνοθεσία: Tobias Lindholm
Σενάριο: Tobias Lindholm
Παραγωγοί: Tomas Radoor, René Ezra
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Magnus Nordenhof Jønck
Μοντάζ: Adam Nielsen
Πρωταγωνιστούν
Pilou Asbæk
Søren Malling
Dar Salim
Roland Møller

Agon (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ξημέρωμα

Ο Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του Σαϊμίρ, Βίνι, έρθει στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του.

Ο Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και πεπεισμένος ότι είναι φτιαγμένος για πιο φιλόδοξες καταστάσεις. Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή.

Σκηνοθεσία: Robert Budina
Παραγωγοί: SABINA KODRA for ERAFILM PRODUCTION (ALBANIA)
Συμπαραγωγοί: LILETTE BOTASSI for INKAS FILMS (Ελλάδα),
DANIEL BURLAC for ELEFANT FILM (Ρουμανία), GUILLAME DE SEILLE for ARIZONA FILM (Γαλλία).

Πρωταγωνιστούν:
Marvin TAFAJ,
Guljem KOTORI,
Ισαβέλλα ΚΟΓΕΒΙΝΑ,
Xhevdet JASHARI,
Λαέρτης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,
Eglantina CENOMERI,
Αντώνης ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Tabu (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Χαμένος Παράδεισος

Μια οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Πράσινο Ακρωτήριο και η γείτονισσά τους, μια γυναίκα αφοσιωμένη στα κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισαβώνα. Όταν η ηλικιωμένη πεθάνει, οι άλλες δύο θ’ ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο απ’ το παρελθόν της: μια ιστορία έρωτα κι εγκλήματος, με φόντο μια Αφρική που μοιάζει βγαλμένη από ταινία δράσης.

Σκηνοθεσία: Miguel Gomes
Σεναριο: Miguel Gomes & Mariana Ricardo
Φωτογραφία: Rui Poças
Παιζουν:
Teresa Madruga
Laura Soveral
Ana Moreira
Henrique Espírito Santo
Carloto Cotta
Isabel Muñoz Cardoso
Ivo Müller

Barbie in the Pink Shoes (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Barbie: Η Μπαλαρίνα με τις Μαγικές Πουέντ

Σε αυτή τη μοντέρνα ιστορία μπαλέτου, η Barbie πρωταγωνιστεί ως η μπαλαρίνα Κριστίν, ένα κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει μεγάλη μπαλαρίνα. Λίγο πριν από μια μεγάλη παράσταση, οι πουέντ της Κριστίν χαλάνε και η ίδια τρέχει στο αγαπημένο της κατάστημα για να αγοράσει καινούργιο ζευγάρι. Ξεχωρίζει ένα ροζ ζευγάρι πουέντ και μόλις τις δοκιμάζει, μεταφέρεται μαγικά στον κόσμο του αγαπημένου της μπαλέτου, της Ζιζέλ. Όχι μόνο αυτό, αλλά χορεύει και τον πρώτο ρόλο! Προς έκπληξη της, χορεύει τέλεια ακόμα και τις πιο δύσκολες φιγούρες.

Με τον ίδιο τρόπο μεταφέρεται και σε άλλα γνωστά μπαλέτα όπως η Λίμνη των Κύκνων και η Βασίλισσα του Χιονιού, όπου χορεύει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους! Επιστρέφοντας πίσω, τρέχει πίσω στο θέατρο κρατώντας τις νέες τις πουέντ, πάνω στην ώρα για να χορέψει. Προς έκπληξη όλων η Κριστίν χορεύει με απαράμιλλο πάθος και κάνει άλματα και πιρουέτες που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της. Κι έτσι μαγικά, τα όνειρα της γίνονται αληθινά!

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Σία Κοσκινά, Ινώ Στεφανή, Φοίβος Ριμένας, Μαριλού Κατσαφάδου, Βίνα Παπαδοπούλου, Λίλα Μουτσοπούλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Δημήτρης Πακσόγλου,, Σοφία Παναηλίδου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Χούγια, Ζωή Κατσάτου.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης