Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Thor: The Dark World (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο των υπέρ-επιτυχημένων Εκδικητών, αλλά και της πρώτης ταινίας του θρυλικού ήρωα της Marvel, Thor, το πολυαναμενόμενο sequel φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα ακόμα φαντασμαγορικό θέαμα με σκηνοθέτη τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την τηλεοπτική εποποιία του “Game of Thrones”, τον Alan Taylor. Στο “Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος” πρωταγωνιστεί και πάλι ο λαμπερός Chris Hemsworth, ενώ οι Idris Elba (Prometheus), Anthony Hopkins (Hannibal) και Natalie Portman (Black Swan) συμπληρώνουν επάξια το πρωτοκλασάτο cast. Η επιστροφή του Thor σκοπεύει να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον πλούσιο κόσμο της σκανδιναβικής μυθολογίας, συστήνοντας στο κοινό νέες, ανεξερεύνητες απειλές.

Ο Thor (Chris Hemsworth) παλεύει να σώσει τη Γη και τους Εννέα Κόσμους από ένα μυστηριώδη εχθρό που υπάρχει πριν από το ίδιο το σύμπαν, καθώς μια αρχαία φυλή με αρχηγό τον εκδικητικό Malekith (Christopher Eccleston) σκοπεύει να βυθίσει τα πάντα στο σκοτάδι. Αντιμέτωπος με έναν εχθρό που ούτε ο βασιλιάς Odin (Anthony Hopkins), ούτε ο κόσμος του Asgard μπορούν να αντέξουν, ο Thor καλείται να ξεκινήσει το πιο επικίνδυνο και προσωπικό μέχρι τώρα ταξίδι του. Αυτό που θα τον επανασυνδέσει με την Jane Foster (Natalie Portman) και θα τον αναγκάσει να θυσιάσει το πάντα, για να σώσει τους άλλους.

Trivia
• Για τις ανάγκες του σκηνικού χρησιμοποιήθηκαν βυζαντινά, ρωμαϊκά, γοτθικά, κινέζικα και ισλαμικά αρχιτεκτονικά μοτίβα.
• Το σκηνικό που στήθηκε για τον Asgard είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί ποτέ για ταινία της Marvel.
• Κατασκευάστηκαν 30 σφυριά του Thor, για τις ανάγκες της ταινίας. Το βασικό σφυρί που χρησιμοποιήθηκε είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο.
• Στην περιβόητη σκηνή που το φορτηγό “επιπλέει” στον αέρα, το όχημα ζυγίζει 14 τόνους.
• Τα εννέα βασίλεια είναι τα εξής: Asgard, κατοικία των Θεών, Vanaheim, κατοικία των Vanir, αδερφής φυλής με τους Asgard, Alfheim, τόπος που κατοικούν τα Φωτεινά Ξωτικά, Nidavellir, η χώρα των Νάνων, Midgard, η Γη, Jotunheim, η γη των Παγωμένων Γιγάντων, Svartalfheim, εκεί που ζουν τα Σκοτεινά Ξωτικά, Niflheim, η γη των νεκρών, Muspelheim, εκεί που κατοικούν οι Πύρινοι Δαίμονες. Ο Asgard είναι στην κορυφή και η Γη στη μέση.
• Σύμφωνα με τη νορβηγική μυθολογία το κέντρο του σύμπαντος είναι το Yggdrasil, ένα πελώριο δέντρο που αποτελείται από τέφρα.
• Για τις ανάγκες των μαχών, το σχεδιαστικό τμήμα σχεδίασε περίπου 140 διαφορετικά στυλ όπλων. Για την υλοποίησή τους επιστρατεύτηκαν 18 γλύπτες που δούλεψαν με διάφορα υλικά.
• Πάνω από 120 άτομα εργάστηκαν στο τμήμα για τα κοστούμια και τις στολές και φτιάχτηκαν περίπου 1.500 κοστούμια.
• Μια από τις πιο δύσκολες κατασκευές ήταν και το διαστημόπλοιο των Σκοτεινών Ξωτικών. Τα σχέδια άλλαξαν πάρα πολλές φορές και τελικά οι σχεδιαστές κατέληξαν σε κάτι πολύ απλό. Επιθυμία τους ήταν να φανεί πως ο κάθε κόσμος και ο κάθε πολιτισμός έχει τη μοναδικότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: ALAN TAYLOR

Σενάριο: CHRISTOPHER YOST, CHRISTOPHER MARKUS, STEPHEN MCFEELY

Παραγωγός: KEVIN FEIGE

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίζουν: CHRIS HEMSWORTH, NATALIE PORTMAN, ANTHONY HOPKINS, TOM HIDDLESTON, STELLAN SKARSGÅRD, IDRIS ELBA, CHRISTOPHER ECCLESTON, ADEWALE AKINNUOYE-AGBAJE, KAT DENNINGS, RAY STEVENSON, ZACHARY LEVI, TADANOBU ASANO, JAIMIE ALEXANDER, RENE RUSSO

The Counselor (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Συνήγορος

«Αν ως φίλο σου ορίζεις κάποιον που θα έδινε και τη ζωή σου για σένα, τότε,λυπάμαι που θα το μάθεις από μένα, αλλά δεν έχεις φίλους»

Παρέλαση αστέρων και δράση μέχρι τελικής πτώσης, στη νέα ταινία του θρυλικού Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο άνθρωπος που εκτίναξε την κινηματογραφική τεστοστερόνη σε νέα επίπεδα με τον «Μονομάχο» και πειραματίστηκε απροκάλυπτα με το μυαλό μας στα «Προμηθέας», «Χάνιμπαλ» και «Blade Runner», μαζεύει τους πιο εντυπωσιακούς αστέρες του Χόλιγουντ και στήνει μια μοναδική κινηματογραφική περιπέτεια, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη μοίρα! Μάικλ Φασμπέντερ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μπραντ Πιτ, μπλέκουν σ’ ένα ερεθιστικά βρώμικο σύμπαν γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις και σκοτεινούς αντί-ήρωες.

Η σκανδαλιστικά σέξι, πονηρή ματιά του Ρίντλεϊ Σκότ, συναντά αυτή τη φορά την ιδιοφυή εικονοκλαστική μαγεία του Κόρμαν Μακάρθι (“Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους”, “Ο Δρόμος”) στο σεναριακό ντεμπούτο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, «Σέξπιρ της Δύσης», χτίζοντας ένα κινηματογραφικό σύμπαν φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά. Εξεζητημένα σκοτεινό, μαύρο, χιούμορ, σοκαριστικές ερμηνείες και αναπάντεχες σεναριακές εκπλήξεις, ντύνουν επιμελώς το ακραίο παραστράτημα ενός διακεκριμένου δικηγόρου, ο οποίος έτυχε – ή μπορεί και να μην έτυχε – να πληρώσει την υπερφιλόδοξη απερισκεψία ενός στιγμιαίου ηθικού ολισθήματος. Η κακιά στιγμή δηλαδή, ιδωμένη μέσα από το επαναστατικό και καθηλωτικό πρίσμα της φαντασίας μιας κινηματογραφικής ντριμ τιμ!

Ο Μακάρθι εμπιστεύτηκε το παρθενικό του και πολυαναμενόμενο κινηματογραφικό σενάριο του «Συνηγόρου», στους επιτυχημένους παραγωγούς Νικ Βέσλερ, Στιβ Σουάρτς και Πάολα Μέι Σουάρτς, το δαιμόνιο τρίο που ευθύνεται για την ταινία «Ο Δρόμος». Λίγο καιρό μετά, ο Ρίντλεϊ Σκοτ διάβασε το σενάριο και αποφάσισε ότι πάνω σε αυτό θα ήθελε να γυρίσει την επόμενή του ταινία. Έτσι προχώρησε στο στήσιμο μιας ομάδα βασικών συνεργατών, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον διευθυντή φωτογραφίας Ντάριους Βόλσκι (“Πειρατές της Καραϊβικής”, “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”), τον βραβευμένο με BAFTA, Άρθουρ Μαξ (“Προμηθέας”, “Se7en”, “Μονομάχος”) στη διεύθυνση παραγωγής και τη βραβευμένη με Όσκαρ, ενδυματολόγο Τζάντι Γιέιτς (“Προμηθέας”, “Μονομάχος”). «Ο Συνήγορος» είναι η ένατη συνεργασία του Σκοτ με τον Μαξ, η όγδοη με την Γιέιτς και η έβδομη με τον δυο φορές βραβευμένο με Όσκαρ, μοντέρ, Πιέτρο Σκάλια.

«Εγώ γνωρίζω πολύ καλά τον λόγο για τον οποίον βρίσκομαι εδώ! Εσύ;»
{Ο Ράινερ (Μπαρδέμ) προς τον Συνήγορο (Φασμπέντερ)}

Searching for Sugar Man (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ψάχνοντας τον Sugar Man

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες του και τους προφητικούς του στίχους, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του. Όμως το άλμπουμ αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια, ενώ γεννιούνται φήμες για δήθεν αυτοκτονία του επί σκηνής…

Παρόλα αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στην Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, κάνοντας εκεί τον μουσικό αυτόν πιο διάσημο από τους Rolling Stones και τον Elvis Presley!

Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους. Η έρευνα τους οδηγεί στην πιο απίστευτη ιστορία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί : την αληθινή ιστορία της ζωής του μουσικού Σίξτο Ροντρίγκεζ.

Η πολυβραβευμένη ταινία-φαινόμενο, που ξαφνιάζει και συγκινεί το κοινό σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τον πιο άγνωστο-διάσημο μουσικό στον κόσμο, τον Σίξτο Ροντρίγκεζ, εκτοξεύοντας την καριέρα του χαρισματικού καλλιτέχνη, ο οποίος σήμερα στα 70 του χρόνια, δίνει την μια συναυλία μετά την άλλη.

Το «Ψάχνοντας τον Sugarman» έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία σε φεστιβάλ παντού με κορυφαίο την βράβευσή του με ΟΣΚΑΡ KAΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ 2013. Έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς όπου και αν έχει προβληθεί, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα έχει παρατηρηθεί ότι όλοι μιλούν για την απίστευτη ιστορία του Ροντρίγκεζ και τρέχουν να ακούσουν ξανά και ξανά τα τραγούδια του!

Το “Ψάχνοντας τον Sugarman” είναι μια ταινία πλούσια σε συναισθήματα και σε σκέψεις για την έμπνευση, την ελπίδα, την επιτυχία, την διασημότητα, την ίδια τη ζωή, και την απίθανη μουσική του Σίξτο Ροντρίγκεζ που θα αναρωτιέστε γιατί δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα!

Info:

Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ υπήρξε το μεγαλύτερο ροκ είδωλο της Αμερικής στην δεκαετία του ’70, κι όμως δεν έγινε ποτέ γνωστός!

Στα 70 του χρόνια και μετά από την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Ψάχνοντας τον SUGARMAN» η καριέρα του εκτοξεύεται και ο Ροντρίγκεζ δίνει συναυλίες σε όλον τον κόσμο !

Οι θεατές της ταινίας σε όλον τον κόσμο βγαίνουν από την αίθουσα συγκινημένοι από την απίστευτη ιστορία του και αναζητούν να ακούν ξανά και ξανά τα τραγούδια του με την καταπληκτική μουσική και τους προφητικούς στίχους.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική προκλήθηκαν από τους στίχους των τραγουδιών του.

Βραβεία

• ΟΣΚΑΡ Kαλύτερου Ντοκυμαντέρ 2013
• BAFTA AWARDS – Best Documentary Film
• TRIBECA FILM FESTIVAL – Αudience Award
• SUNDANCE FILM FESTIVAL – Αudience Award, Special Jury Prize
• GÖTEBORG FILM FESTIVAL – Αudience Award
• LONDON CRITICS CIRCLE FILM AWARDS – Documentary of the year
• NATIONAL SOCIETY OF FILM CRITICS AWARDS, USA – Best Non Fiction Film
• WRITERS GUILD OF AMERICA – Best Documentary Screenplay
• AMSTERDAM INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL – Αudience Award
• LOS ANGELES FILM FESTIVAL – Αudience Award
• ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ» – Golden Athena (Χρυσή Αθηνά)

Σκηνοθέτης / Παραγωγός / Κάμερα / Σενάριο
Malik BENDJELLOUL

Αυθεντικά τραγούδια που ακούγονται στην ταινία

SUGAR MAN (SIXTO RODRIGUEZ)
CRUCIFY YOUR MIND (SIXTO RODRIGUEZ)
CAUSE (SIXTO RODRIGUEZ)
I WONDER (SIXTO RODRIGUEZ)
JANE S. PIDDY (SIXTO RODRIGUEZ)
THIS IS NOT A SONG, IT’S AN OUTBURST: OR, THE ESTABLISHMENT BLUES (SIXTO RODRIGUEZ)
CAN’T GET AWAY (SIXTO RODRIGUEZ)
I THINK OF YOU (SIXTO RODRIGUEZ)
INNER CITY BLUES (SIXTO RODRIGUEZ)
LIFESTYLES – SANDREVAN LULLABY (SIXTO RODRIGUEZ)
STREET BOY (SIXTO RODRIGUEZ)
A Most Disgusting Song (Sixto Rodriguez)
I’ll Slip Away (Sixto Rodriguez).

Indebito (2013)
Γνωστό επίσης ως: Rebetiko Crisis: Undue Debt

«Η ώρα του ρεμπέτικου» μέσα στη δίνη της κρίσης. Παράδοξο; Πιθανόν, μα κι από τη φύση του είναι ανένταχτο αυτό το δωρικό, μουσικό ιδίωμα, που στάθηκε αφορμή κι αιτία για την έκφραση μίας λούμπεν, αλλά επαναστατικής κοινωνίας ανθρώπων. Στην Ελλάδα, στη Σμύρνη, στη Σύρα, στον Περαία, στον Βοτανικό, στη Σαλονίκη; Ολούθε. Τα απομεινάρια του ξέμειναν σε όλα αυτά τα μέρη και κυρίως στις πάλαι ποτέ φτωχογειτονιές που τώρα αναβιώνουν μνήμες αλλοτινές, υπό πιο ασφαλείς συνθήκες. Το ρεμπέτικο μπήκε στο ρουθούνι της κυβερνώσας τάξης, έγινε ένα με τον καπνό και τη σκόνη, μπήκε κάτω από το σακάκι του μάγκα εν είδει μουσικού οργάνου (μπαγλαμάς…). Μέχρι και τον Τσιτσάνη ανάγκασε να καθυστερήσει λίγο παραπάνω έως ότου βγάλει προς τα έξω τα μεγάλα «διαμάντια».

Είναι όλα αυτά επίκαιρα; Αυτό το ερώτημα, σκάλωσε στο μυαλό (ανήσυχο, ακάματο, πολύχρωμο) του Vinicio Capossela όταν λίγο πριν από την έκδοση του πρόσφατου cd του «Rebetiko Gymnastas» αποφάσισε να καταπιαστεί με το ζήτημα. Στον σπουδαίο Ιταλό τραγουδοποιό και περφόρμερ δεν έφτανε μία δική του μουσική προσέγγιση στην όλη ιστορία. Ήθελε το βίωμα εκ των έσω και αναμοχλεύοντας τα μονοπάτια να βρει το κατά πόσο τα χνάρια φρεσκαρίστηκαν. Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή, από το να διαλέξει ως ανιχνευτή έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του νέου Ιταλικού σινεμά και ήδη με σημαντική πορεία στο χώρο του κοινωνικού – ερευνητικού ντοκιμαντέρ, τον Andrea Segre.

Το 85λεπτο «Indebito» είναι το αποτέλεσμα της «περιπλάνησης» του διακεκριμένου σκηνοθέτη Αντρέα Σεγκρέ και του γνωστού τραγουδοποιού Βινίσιο Καποσέλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη την περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2012. Αρχική πρόθεση των δημιουργών ήταν μια κατάδυση-αναζήτηση στο σημερινό ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά η πιεστική κοινωνική πραγματικότητα της κρισόπληκτης και εν αποσυνθέσει Ελλάδας διεύρυνε το πεδίο του φιλμ φωτίζοντας, θέλοντας και μη, τις δυσκολίες και την απογοήτευση που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα, καθώς και το κατά πόσο το ρεμπέτικο θα μπορούσε να εγκυμονεί ακόμα την ελπίδα και την εναντίωση στην ολέθρια πραγματικότητα. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται ο ίδιος ο Καποσέλα, γνωστός με το προσωνύμιο «ο Τομ Γουέιτς της Ιταλίας», καθώς και οι Μανώλης Πάππος, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Άγγελος Πολυχρόνου, Βασίλης Κορακάκης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Θεοδώρα Αθανασίου, Καίτη Ντάλη, Ψαραντώνης κ.ά.

The Hunger Games: Catching Fire (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: The Hunger Games: Φωτιά
(Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27 Νοεμβρίου)

Η Κάτνις Έβερντιν έχει επιστρέψει σπίτι ασφαλής μετά τη νίκη της στους 74ους Αγώνες Πείνας μαζί με τον συμπαίκτη της Πίτα Μέλαρκ. Η νίκη τους σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους και να ξεκινήσουν μια “Περιοδεία της Νίκης” σε όλες τις περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η Κάτνις αισθάνεται ότι η επανάσταση σιγοβράζει αλλά η Κάπιτολ έχει ακόμα τον έλεγχο καθώς ο Πρόεδρος Σνόου προετοιμάζει τους 75ους Αγώνες Πείνας – ένα διαγωνισμό που μπορεί να αλλάξει την Πάνεμ για πάντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης