Η Ιταλία μπαίνει στο Euro 2024 ως αουτσάιντερ. Ένα δυνατό αουτσάιντερ για την ακρίβεια. Είναι πρόσφατο όμως το παράδειγμα που μας έδειξε πως οι «ατζούρι» μπορούν να ανατρέψουν τις προβλέψεις. Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στα γήπεδα της Γερμανίας;

Μετά την αποτυχία τους να βρεθούν στο Μουντιάλ του 2022, οι Ιταλοί επιστρέφουν στις μεγάλες διοργανώσεις με τη συμμετοχή τους στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και στοχεύουν στο ακατόρθωτο! Να γίνουν μόλις η δεύτερη ομάδα που κάνει το back-to-back στη διοργάνωση, κατακτώντας και φέτος τον τίτλο. Κάτι που μέχρι σήμερα μόνο η Ισπανία το έχει καταφέρει, στα Euro του 2008 και του 2012.

Έχει εύκολο δρόμο η Ιταλία; Σαφώς και όχι. Οι στοιχηματικές εταιρίες την δίνουν ως έβδομο φαβορί για το τρόπαιο, ενώ το ίδιο προβλέπει ο υπερ-υπολογιστής της Opta.

Για την ακρίβεια, σε 10.000 προσομοιώσεις που έγιναν πριν την πρεμιέρα της διοργάνωσης, μόνο στο 5% αυτών καταφέρει να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό. Η αλήθεια όμως είναι πως οι «ατζούρι» έχουν και την εμπειρία και το know how για να διαψεύδουν αποδόσεις και στατιστικές…

Στην πραγματικότητα το έκαναν στο προηγούμενο Euro. Εκείνο του καλοκαιριού του 2021. Πριν τη σέντρα, οι πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο ήταν μόλις στο 7,6%. Ακόμα κι έτσι, όχι μόνο έφτασαν μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Το σήκωσαν κιόλας κόντρα στην οικοδέσποινα Αγγλία στα πέναλτι.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, το φετινό Euro έχει και σημειολογική σημασία για τους Ιταλούς. Κι αυτό καθώς, το 2006, στο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Γερμανία, ήταν εκείνοι που αναδείχθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στον αλησμόνητο τελικό με την Γαλλία στο Βερολίνο.

Εκεί που θα γίνει και ο τελικός του Euro 2024. Και αν μη τι άλλο, οι γείτονες πιστεύουν στις προλήψεις. Παρεμπιπτόντως, αν για μια ακόμα φορά η Ιταλία διαψεύσει τις προβλέψεις και τα καταφέρει, θα ισοφαρίσει την Γερμανία στη «μάχη» της πιο επιτυχημένης Εθνικής ομάδας της Ευρώπης όλων των εποχών. Τα «πάντσερ» μετράνε επτά «μεγάλους» τίτλους (4 Μουντιάλ και 3 Ευρωπαϊκά), ενώ οι «ατζούρι» ακολουθούν με έξι (4 Μουντιάλ και 2 Ευρωπαϊκά).

Παρακάτω λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τις παραμέτρους που δείχνουν πως δεν είναι και τόσο απίθανο οι Ιταλοί να φτάσουν μακριά και σε αυτή τη διοργάνωση. Όχι τόσο, όσο δείχνουν οι αποδόσεις τουλάχιστον…

Από τον Μαντσίνι στο Σπαλέτι

Το 2018 η Ομοσπονδία της χώρας -και μετά την αποτυχία της πρόκρισης στο Μουντιάλ- έδωσε τα κλειδιά στον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο στόχος που του ανατέθηκε ήταν η ολική αλλαγή φιλοσοφίας, με μακροπρόθεσμο πλάνο να αναδείξει νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν το μέλλον της χώρας. Αυτό το μέλλον ήρθε και πολλοί από εκείνη τη φουρνιά είναι σήμερα βασικοί πυλώνες της «σκουάντρα ατζούρα».

Ο Νικολό Μπαρέλα, ο Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο και ο Αλεσάντρο Μπαστόνι είναι τρία τέτοια παραδείγματα, που μαζί με τους… ήδη έτοιμους από τότε, Τζιναλουίτζι Ντοναρούμα και Φεντερίκο Κιέζα αποτελούν σήμερα παίκτες βαρόμετρα για την ομάδα.

Στο διάστημα της παρουσίας του Μαντσίνι στον πάγκο τους (συμπεριλαμβανομένου του Euro 2021), οι «ατζούρι» έτρεξαν ένα απίθανο σερί 37 αγώνων χωρίς ήττα (29 νίκες, 9 ισοπαλίες) και απέδειξαν πως εξακολουθούν να είναι μια από τις πιο υπολογίσιμες Εθνικές του πλανήτη.

Για την ακρίβεια αυτό ήταν το τρίτο μεγαλύτερο σερί της ομάδας. Μετά το σερί των 63 αγώνων που είχαν κάνει με τον Βιτόριο Πότσο στον πάγκο τους και τα 40 παιχνίδια με τον Ένζο Μπεράζοτ.

Ακόμα κι έτσι, η αποτυχία τους να προκριθούν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 έφερε την αλλαγή στην άκρη του πάγκο. Τα κλειδιά έκτοτε δόθηκαν στον Λουτσιάνο Σπαλέτι. Τον άνθρωπο που κατάφερε μετά από 33 χρόνια να χαρίσει και πάλι το Σκουντέτο στη Νάπολι, τη σεζόν 2022-23.

Ο τελευταίος εξ’ αρχής έδειξε πως δεν σκοπεύει να φέρει νέες αλλαγές. Για την ακρίβεια έριξε το βάρος στην διατήρηση της συνοχής του συνόλου. Κάνοντας βέβαια ένα σταδιακό φρεσκάρισμα στη… φαρέτρα του. Έδωσε το χρίσμα για παράδειγμα στους Ραούλ Μπελανόβα και Αντρέα Καμπιάσο, δύο αμυντικούς που την περασμένη σεζόν έκαναν εκπληκτική σεζόν στη Serie A.

Το φετινό είναι το πρώτο μεγάλο τουρνουά που ο Σπαλέτι θα βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας. Και η ψυχολογία του συνόλου, το λεγόμενο «spiritoAzzurro» που λένε στην γειτονική χώρα, είναι ένας πυλώνας πάνω στον οποίο θέλει να «χτίσει». Το απέδειξε εξάλλου, καλώντας μερικούς ποδοσφαιρικούς «θρύλους» της χώρας, όπως οι Ριβέρα, Αντονιόνι, Μπατζιο, Τότι και Ντελ Πιέρο στην προετοιμασία της ομάδας προκειμένου να μιλήσουν στους παίκτες του.

Οι έξι «εντολές» του Σπαλέτι

Η φιλοσοφία του Λουτσιάνο Σπαλέτι για την Ιταλία είναι ξεκάθαρη. Και το ίδιο ξεκάθαρη θέλει ο 65χρονος Ομοσπονδιακός να είναι και για τους ποδοσφαιριστές του. Για αυτό σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας είχε κρεμάσει στα αποδυτήρια μια λίστα με τα «θέλω» του. τα οποία είναι τα εξής:

● Ασταμάτητο πρέσινγκ για να σπάσουν τον τσαμπουκά του αντιπάλου

● Έλεγχος του παιχνιδιού με κατοχή της μπάλας

● Μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της ομάδας

● Άμεση επαναφορά θέσεων και πρέσινγκ ψηλά όταν χαθεί η κατοχή

● Κυκλοφορία της μπάλας από πίσω όταν δεν μπορεί να γίνει αντεπίθεση

● Διάβασμα του αντιπάλου και υπομονή όταν το πρέσινγκ δεν αποδίδει

Ουσιαστικά οι παραπάνω κανόνες αποτελούν το ποδοσφαιρικό «μανιφέστο» του Σπαλέτι. Με την ίδια λογική κατάφερε να χρίσει τη Νάπολι πρωταθλήτρια της χώρας. Με ποδόσφαιρο κυριαρχίας δηλαδή, την μπάλα στα πόδια και κατοχή. Και όταν η μπάλα χάνεται, άμεση ανάκτηση με πρέσινγκ ψηλά.

Κάτω από αυτό το «δόγμα» η Νάπολι τη σεζόν 2022-23, σκόραρε 77 φορές και δέχθηκε μόλις 28 γκολ, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα της Serie A. την
ίδια στιγμή είχε τον τρομερό μέσο όρο του 62% κατοχής της μπάλας.

Την ίδια στιγμή, ο Σπαλέτι δουλεύει συνεχώς τις στημένες μπάλες. Οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές στα νοκ-άουτ του Euro 2024, απέναντι σε αντιπάλους θεωρητικά πιο… διαβασμένους και δουλεμένους. Και στις στατικές φάσεις, με την Νάπολι το 2023 είχε το απίθανο ρεκόρ των 24 γκολ υπέρ και μόλις τεσσάρων κατά.

Μείγμα εμπειρίας και νέου αίματος

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Ιταλίας στο Euro 2024, είναι πως υπάρχουν στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές έτοιμοι να δώσουν αποδείξεις. Για παράδειγμα, υπάρχει η περίπτωση του Ζορζίνιο. Ενός ποδοσφαιριστή που όλοι γνωρίζουν την αξία του, ωστόσο επικρίθηκε πάρα πολύ για τα δύο του χαμένα πέναλτι κόντρα στην Ελβετία που στοίχισαν στην Εθνική του ομάδα την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2022.

Την ίδια ώρα, οι Μπαρέλα και Κιέζα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στον θρίαμβο του 2021 στο «Γουέμπλεϊ» αμφότεροι ήταν πρωταγωνιστές για τους «ατζούρι» ως… newcomers.

Πλέον διαθέτουν και την εμπειρία για να ηγηθούν της προσπάθειας. Ο μεν Μπαρέλα έχοντας αποκτήσει με την Ίντερ ρόλο πρωταγωνιστή και ο δε Κιέζα έχοντας επιστρέψει από τους σοβαρούς τραυματισμούς του με τρομερή όρεξη. Το αποδεικνύουν τα εννιά γκολ σε 245 αγωνιστικά λεπτά φέτος.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα στοίχημα για την ομάδα του Σπαλέτι, είναι η παρουσία των rookies. Παίκτες όπως ο Ρικάρντο Καλαφιόρι και ο Τζιανλούκα Σκαμάτσα θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και οι Ιταλοί βασίζουν πολλά στη δική τους παρουσία.

Βασιζόμενοι βέβαια, στα όσα οι δύο τους έκαναν φέτος στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Η διαρκής άνοδος του ιταλικού ποδοσφαίρου

Η «σκουάντρα ατζούρα» πάει στο Euro 2024 σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες ως έβδομο φαβορί ανάμεσα σε 24 ομάδες. Προέρχεται δε από την τεράστια αποτυχία της να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 2022. Ακόμα κι έτσι, το ιταλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια βιώνει μια διαρκή ανοδική πορεία.

Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στους έξι τελικούς των διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων των δύο τελευταίων σεζόν, υπήρξε πέντε φορές εκπροσώπηση από ιταλικές ομάδες.

Δύο φορές της Φιορεντίνα στο Conference League, η παρουσία της Ρόμα και της Αταλάντα στο Europa και της Ίντερ στο Champions League.

Ουσιαστικά, πάνω σε αυτή την άνοδο καλείται να «χτίσει» το φετινό καλοκαίρι η Ιταλία του Σπαλέτι. Η ιστορία έχει δείξει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτό το επίπεδο να επαναλάβει για δεύτερη φορά κάποια εθνική το κατόρθωμά της.

Αλήθεια όμως, θα ήταν έκπληξη αν οι Ιταλοί τον Ιούλιο σηκώσουν και πάλι το τρόπαιο;

*ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ