Μια απόκοσμη λάμψη, απροσδιόριστης πηγής, μέσα σε περιδινούμενο στρόβιλο στον Δία κατέγραψε σκάφος της NASA. Η πράσινη «αστραπή» παρατηρήθηκε κοντά στον βόρειο πόλο του πλανήτη.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, από το πώς σχηματίζονται οι τεράστιες καταιγίδες, έως τον τρόπο που δημιουργούνται οι αέριοι σχηματισμοί και τα φαινόμενα που μοιάζουν με κεραυνούς.
Σε αντίθεση με τη Γη, όπου οι κεραυνοί προέρχονται από τις αυξημένες συγκεντρώσεις νεφών και οι περισσότεροι εκδηλώνονται κοντά στον Ισημερινό, στον Δία οι κεραυνοί σχηματίζονται από σύννεφα αμμωνίας και νερού και εκδηλώνονται συχνότερα στους πόλους του πλανήτη.
Missão Juno da NASA captura raios em Júpiter. Há um raio em Júpiter pic.twitter.com/qOPBUw4AdL
— Astronomiaum (@Astronomiaum) June 17, 2023
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Τζούνο, το δεύτερο διαστημικό σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, άρχισε να παρακολουθεί τον πλανήτη και τα φεγγάρια του το 2016. Κατέγραψε το συγκεκριμένο επεισόδιο λάμψης στην 31η κοντινή προσέγγισή του στον αέριο γίγαντα στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, με τον επιστήμονα Κέβιν Γκιλ να αναπτύσσει την τελική εικόνα το 2022, με τη χρήση ακατέργαστων δεδομένων από το JunoCam του σκάφους.
Οι ακατέργαστες εικόνες του Δία και των δορυφόρων του που καταγράφονται από το JunoCam, ποστάρονται online και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία για τον οποιονδήποτε.
Η συνεχιζόμενη αποστολή του Juno θα διευρύνει με νέα στοιχεία την κατανόηση των επιστημόνων για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, την ιδιόμορφη ατμόσφαιρά του και το σύστημα δακτυλίων του.
Με πληροφορίες από CNN