Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε μόνο του -ως νέος Κοπέρνικος- ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Το σύστημα, ένα νευρωνικό δίκτυο που εμπνέεται από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και βασίζεται σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, διδάσκει στον εαυτό του τους νόμους της φυσικής, ξεκινώντας από τα βασικά. Ελπίζεται ότι μια μέρα, όταν θα έχει… μεγαλώσει, θα βοηθήσει τους φυσικούς να λύσουν τα κβαντομηχανικά και άλλα μυστήρια της φύσης.

Ο τεχνητός «Κοπέρνικος» έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας και ο Άρης κινούνται πέριξ του Ηλίου, μελετώντας πώς φαίνονται από τη Γη οι κινήσεις του άστρου μας και του γειτονικού πλανήτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό Ρενάτο Ράνερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», σύμφωνα με το «Nature».

Το νέο «έξυπνο» σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων και να εξάγει από αυτά απλές αλλά θεμελιώδεις επιστημονικές φόρμουλες, μιμούμενο εν μέρει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε βασικές εξισώσεις του τύπου E=mc^2.

Τα συμβατικά νευρωνικά δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα όπως εικόνες ή ήχους, έχοντας προηγουμένως «εκπαιδευθεί» με έναν μεγάλο αριθμό σχετικών δεδομένων. Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο υπο-δίκτυα, εκ των οποίων το πρώτο μαθαίνει από τα δεδομένα και το δεύτερο χρησιμοποιεί αυτήν τη μάθηση για να κάνει προβλέψεις.

Ο Ρένερ ανέφερε ότι, μολονότι ο αλγόριθμος κατέληξε σε φόρμουλες που δείχνουν ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ερμηνεύσει τις εξισώσεις αυτές και να κατανοήσει πώς σχετίζονται με την κίνηση των πλανητών γύρω από το μητρικό άστρο μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ