Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης
Τι ανακαλύπτει άραγε κάποιος που ταξιδεύει προς τα άστρα; Ποια η σχέση του ανθρώπου με αυτά και ποια η επίδρασή τους στη ζωή μας; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απάντησε με συνέντευξή του στο zougla.gr ο «Astronio», κατά κόσμον Παύλος Καστανάς, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Προς τα άστρα» (εκδόσεις “Κάκτος”).
Ο νεαρός αστροφυσικός είναι πολύ γνωστός στο πανελλήνιο χάρη στο διαδικτυακό του κανάλι «Astronio» – με
Ξεκινώντας από τον τίτλο του βιβλίου, ο κ. Καστανάς εξηγεί πως ένα ταξίδι προς τα άστρα είναι γεμάτο μαγεία και γνώσεις τόσο για το σύμπαν που μας περιβάλει, όσο και για εμάς τους ίδιους. Μέσω του ταξιδιού στα άστρα η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα. Όταν στρέφουμε το βλέμμα προς τον έναστρο ουρανό κοιτούμε στην ουσία από πού προήλθαμε καθώς το σώμα μας αποτελείται από υλικά που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό αυτών.
«Τα υλικά που αποτελούν το σώμα μας προέρχονται από το εσωτερικό τους. Δηλαδή αποτελούμαστε κατά κυριολεξία από αστρόσκονη. Παράλληλα κοιτάζοντας τα άστρα ουσιαστικά βλέπεις το παρελθόν, κοιτάς προς τις απαρχές του σύμπαντος».
Αναφορικά με τις διαστημικές αποστολές που σχεδιάζονται, ο κ. Καστανάς επισημαίνει πως, κατά τον ίδιο, θα ήταν σωστότερο να ακολουθηθεί μία πιο σταδιακή πορεία. «Συζητούμε για τον Άρη την ώρα που η Σελήνη βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας και πιο κοντά στον ήλιο. Έτσι, σε σχέση με τον Άρη, είναι όλα ευκολότερα. Είσαι πιο κοντά στον ήλιο, έτσι προσλαμβάνεις μεγαλύτερα ποσά ενέργειας και αν πάει κάτι στραβά μπορείς να στείλεις γρήγορα αποστολή για παροχή βοήθειας. Ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα βρέθηκε στο χώμα της Σελήνης νερό, ακόμα και σε περιοχές που φωτίζονται από τον ήλιο. Άρα με κάποιον τρόπο το νερό αναπληρώνεται. Έτσι θα ήταν πιο λογικό να συζητούμε για μία αποικία στη Σελήνη και μετά να εξετάσουμε τον Άρη».
Αστρολογία και Θρησκεία Vs Αστροφυσική
Επιπλέον, κατά τη συζήτηση με τον Astronio, τέθηκε επί τάπητος και η απάτη της αστρολογίας, η οποία ακόμη
«Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε ουράνια σώματα στα οποία θα περπατήσουν άνθρωποι ως μαγικά. Είναι μια αρχαία θρησκεία που υπήρχε στους λαούς της Μεσοποταμίας και επειδή ήταν γοητευτική ιδέα να ελέγχεις το μέλλον με τα άστρα, έγινε viral εκείνη την εποχή. Τελικά συνέχισε και άρχισε να φθίνει μετά την επιστημονική επανάσταση. Τα άστρα και οι πλανήτες είναι κανονική ύλη, δεν είναι κάτι μαγικό. Είναι χώμα και δεν γίνεται να σε επηρεάσει ψυχολογικά. Έχουν γίνει και επιστημονικές έρευνες για να δούμε αν πράγματι ισχύουν και κατατρίφθηκαν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί».
Τέλος η συζήτηση κινήθηκε γύρω και από τη θρησκεία με τον κ. Καστανά να τονίζει πως δεν είναι υπέρ στο να τοποθετείται ένας θεός σε ότι δεν καταλαβαίνουμε. «Η γνώση μας επεκτείνεται. Δεν θέλεις να βάλεις τον Θεό σου πάνω σε ένα τραπέζι που θα πάψει να υπάρχει. Παλιά τον έβαζαν υπεύθυνο για τη δημιουργία της Γης. Σήμερα ξέρουμε ακριβώς πως δημιουργήθηκε η Γη. Έχουμε πλανητικά μοντέλα. Επομένως να μην βιαζόμαστε να βάζουμε τον Θεό σε αυτά που δεν γνωρίζει η επιστήμη. Γιατί κάποια στιγμή η επιστήμη θα τα γνωρίσει».
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Παύλου Καστανά στο zougla.gr:
Γνωρίστε το κανάλι του εδώ.