Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προκάλεσαν σάλο όταν ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν μεταλλικό υδρογόνο. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για υλικό με υπεραγωγιμότητα, την δυνατότητα δηλαδή να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς απώλειες.

Όπως είχε εξηγήσει τότε ο επικεφαλής της ομάδας Άιζαακ Σιλβέρα, η επιτυχία των επιστημόνων αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση των θεμελιωδών ερωτημάτων για τη φύση της ύλης, ανοίγοντας τον δρόμο για επαναστατικές εφαρμογές, ειδικά στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας αλλά και στην περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο καινούργια όμως είναι αυτή η γνώση, που ανακοινώθηκε με διθυράμβους από τον διεθνή και ελληνικό Τύπο;

Όχι και τόσο, ειδικά για κάποιον που έχει παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις της εφεύρεσης του Πέτρου Ζωγράφου στις εκπομπές της Ζούγκλας. Εφευρέσεις που μας έδειξαν ότι μέσω του νερού -της περισσότερο διαδεδομένης ανόργανης χημικής ένωσης στην επιφάνεια της Γης- και κραμάτων μετάλλων, μπορούμε να παράγουμε άφθονη ηλεκτρική ενέργεια.

​Ο Πέτρος Ζωγράφος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στις μεταλλικές ιδιότητες του υδρογόνου, αναλύοντας τους τρόπους μέσω των οποίων αυτό μπορεί να παραχθεί, και εν συνεχεία να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας Ο Πέτρος Ζωγράφος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στις μεταλλικές ιδιότητες του υδρογόνου, αναλύοντας τους τρόπους μέσω των οποίων αυτό μπορεί να παραχθεί, και εν συνεχεία να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας (θερμική, κινητική και ηλεκτρική).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εφευρέτης θεωρεί πως οι ιδιότητες του υδρογόνου, ως στοιχείο του Περιοδικού Πίνακα, το φέρνουν πιο κοντά στην φύση των μετάλλων στοιχείων παρά των αμέταλλων και αυτό κυρίως λόγο της υψηλής ηλεκτρικής και θερμικής του αγωγιμότητας, αδιαφορώντας για το αν τα περισσότερα μέταλλα στοιχεία σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμοί Κελσίου), βρίσκονται σε στερεή κατάσταση. 

Στην παρακάτω μελέτη του που παρουσιάζει το zougla.gr, αναλύονται με λεπτομέρεια οι λόγοι για τους οποίους το υδρογόνο κατατάσσεται στα ελαφρά μέταλλα μέσω αποδείξεων των μεταλλικών ιδιοτήτων του, υπό ορισμένες συνθήκες.  

Και για όσους σπεύσουν να πουν για το αμέταλλον του υδρογόνου (να αμφισβητήσουν δηλαδή ότι το υδρογόνο είναι μέταλλο) στηριζόμενοι στην έλλειψη λάμψης, η απάντηση είναι ότι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το αέριο υδρογόνο ως αεριώδες μέταλλο, όπως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αεριώδες μέταλλο και τον υδράργυρο ή και τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο και κάθε μέταλλο, εάν στη Γη συνέβαινε ότι ισχύει και στον Ήλιο και στους άλλους απλανείς αστέρες, όπου η θερμοκρασία είναι τέτοια, ώστε όλα τα σώματα να ευρίσκονται σε αεριώδη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή αυτό που καθορίζει την μορφή των στοιχείων είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπάρχουν.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο επιστήμονας, η μελέτη αυτή καθ’ αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση πολλών κατασκευαστικών τμημάτων της γνωστής του εφεύρεσης που μετατρέπει το νερό και τα κράμματα μετάλλων σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Διαβάστε τη μελέτη, που κατοχυρώθηκε και επίσημα, πρόσφατα, κάνοντας κλικ στην εικόνα:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης