Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

«Πολλές φορές οι ανακαλύψεις ενός ερευνητή ξεπερνούν τις συνηθισμένες καταστάσεις»… Με αυτό το σίγουρα μετριοπαθές σχόλιο, ξεκινάει να περιγράφει μια σπουδαία επιστημονική διαπίστωση, που αλλάζει όσα ξέρουμε για την απώτατη ιστορία της ανθρωπότητας, ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ήταν ένας από τους ερευνητές πολυεθνικής ομάδας που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πιο παλιό ανθρώπινο ίχνος στον κόσμο… 

Πρόκειται για τις αρχαιότερες γνωστές πατημασιές προγόνων του ανθρώπου, οι οποίες είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, όμως πλέον γνωρίζουμε με σχετική ακρίβεια την ηλικία τους, που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια έτη. Μέχρι πρότινος, το αρχαιότερο αντίστοιχο ίχνος χρονολογείται περίπου στο μισό  διάστημα -3,6 εκατομμύρια έτη-  και είχε εντοπιστεί στην Τανζανία.

Η διαπίστωση αυτή αλλάζει εν πολλοίς τις γνώσεις μας για την εξέλιξη του είδους μας, μεταφέροντας ουσιαστικά χρονολογικά αλλά και χωρικά την ύπαρξη των προγόνων μας, τόσο κατά πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύαμε, όσο και από την Αφρική, σε… «ελληνικό» έδαφος!

Τα σημαντικά αυτά απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισάμου της Δυτικής Κρήτης, από έναν Πολωνό παλαιοντολόγο, ο οποίος έπειτα από λίγα χρόνια  επανήλθε στο σημείο με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του, οπότε και επιβεβαιώθηκε η σημασία της ανακάλυψης.

Τη σκυτάλη πήραν ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σύγχρονες γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, με τον οποίο συνομίλησε το zougla.gr για τη σπουδαία αυτή επιστημονική ανακάλυψη.

Σημειώνεται ότι εκείνη τη μακρινή εποχή, ο σημερινός Κίσσαμος ήταν το… νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής «Ελλάδας», ενώ η υπόλοιπη «Κρήτη» συνίσταντο από άλλα μικρά νησιά…

«Τα ίχνη διατηρήθηκαν χάρη σε μια πλημμύρα που σημειώθηκε εκείνη την εποχή. Είναι όντως τα παλαιότερα ίχνη από πρόγονο του ανθρώπου, αφού μάλλον πρόκειται για τον πρόσφατα γνωστό Γκρεκοπίθηκο, ένα προγονικό είδος του ανθρώπου, απολιθώματα του οποίου έχουν βρεθεί στο Τατόι και τη Βουλγαρία», εξηγεί ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς.

«Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπίσουμε και τα σχετικά απολιθώματα», αναφέρει ενθουσιασμένος στο zougla.gr, δίνοντάς μας κι άλλες λεπτομέρειες για την ανακάλυψη αυτή, σχολιάζοντας παράλληλα το εξαιρετικά ενδιαφέρον γεωλογικό παρελθόν της Κρήτης, στον απόηχο του πρόσφατου μεγάλου σεισμού στο Αρκαλοχώρι.

Δείτε τη συνέντευξη του δρα Χαράλαμπου Φασουλά στο zougla.gr:

 

 

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

 

Δείτε ακόμα: