Αποστολή στη Βαρσοβία: Σωτήρης Σκουλούδης
Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη, ένας θεσμός που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των νέων τεχνολογικών προϊόντων, προκειμένου να αναδειχτούν τα πιο «ασφαλή» εναλλακτικά μέσα παροχής νικοτίνης, με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη μάστιγα του καπνίσματος.
Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, στελέχη της δημόσιας υγείας, στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τις πέντε ηπείρους συμμετέχουν κάθε χρόνο συζητώντας και αναδεικνύοντας τις πιο αποτελεσματικές και λιγότερο βλαβερές λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση των ποσοστών του καπνίσματος, που αφορά –ακόμα– σε 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Η χώρα μας, δε, διατηρεί ακόμα τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά με το 33% των ενηλίκων πολιτών να καπνίζουν.
Το zougla.gr πραγματοποίησε αποστολή στη Βαρσοβία, κάλυψε τις εργασίες του συνεδρίου και συνομίλησε με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και στελέχη.
Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «Μειώνουμε τη βλάβη, σώζουμε ζωές» και στα πάνελ παρουσιάστηκε η προοπτική και τα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα για προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό και το θερμικό τσιγάρο. Όπως αναδείχτηκε, η χρήση τέτοιων προϊόντων από τους καπνιστές μπορούν να τους βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια ή να μειώσουν δραστικά το κάπνισμα, μέσω της πρόσληψης της νικοτίνης με τρόπους ακόμα και «95% λιγότερο βλαβερούς» σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
Ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δίνει συνέντευξη για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο
Στο Φόρουμ βρέθηκε ως τιμώμενο πρόσωπο ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Κινέζος Hon Lik, ο οποίος το 2003 ανακάλυψε έναν τρόπο να βελτιώσει την υγεία του -καθότι… πρώην θεριακλής ο ίδιος- προσλαμβάνοντας τη νικοτίνη και ακολουθώντας παρόμοια συμπεριφορά με αυτή ενός καπνιστή. Λίγα χρόνια αργότερα, το προϊόν του διαχύθηκε στις αγορές όλου του κόσμου.
Μιλώντας στο zougla.gr για την εφεύρεση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από επιστήμονες αλλά και καπνιστές που θέλουν να διακόψουν τη συνήθειά τους, ένα φαινόμενο που και ο ίδιος «δεν το περίμενε», τονίζει ότι πολύ σύντομα οι μελλοντικές γενιές του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους ατμιστές.
Δείτε τη συνέντευξη του Hon Lik στο zougla.gr:
Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Εντελώς άστοχη η εξομοίωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το συμβατικό»
Βασικός εισηγητής στο συνέδριο ήταν για ακόμη μια χρονιά ο έλληνας καρδιολόγος-ερευνητής στο Ωνάσειο, Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, που έχει πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει διεθνώς περισσότερες από 50 έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία.
Όπως τόνισε στον φακό του zougla.gr, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία από όλες τις πρόσφατες μελέτες, οι οποίες «μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στην ασφάλεια μεταξύ των συμβατικών τσιγάρων, των θερμαινόμενων, και των ηλεκτρονικών. Εν συγκρίσει με τα ιδιαιτέρως βλαπτικά συμβατικά τσιγάρα, η αμέσως επόμενη λιγότερο βλαβερή λύση είναι τα θερμαινόμενα και εν συνεχεία τα κατά πολύ λιγότερο βλαπτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα», τονίζει ο επιστήμονας, ασκώντας παράλληλα κριτική στις πολιτικές που ακολουθεί και η κυβέρνηση της χώρας μας σχετικά με αυτό το ζήτημα:
«Η Ελλάδα χρειάζεται όσο καμία άλλη χώρα να εφαρμόσει πετυχημένες πολιτικές ελάττωσης της βλάβης από το κάπνισμα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ενεργή υποστήριξη στον καπνιστή, με σωστή και σαφή ενημέρωση. Πρέπει οι αποφάσεις να μην βασιζόνται μόνο σε θεωρητικούς φόβους και ανησυχίες, αλλά σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα»«Το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, που εξομοιώνει το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι εξαιρετικά άστοχο και δυστυχώς προστατεύει ουσιαστικά το κάπνισμα. Δεν έχει καμία λογική η εξομοίωση ενός προϊόντος που είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό, από το πιο βλαπτικό προϊόν πρόσληψης νικοτίνης που υπάρχει στον κόσμο. Αυτό είναι παράδοξο και αντίθετο με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε», σημειώνει.
Ως πρόταση, ο Καρδιολόγος προτείνει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της προηγμένης υγειονομικά Αγγλίας, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ιστορικά χαμηλό ρεκόρ στον αριθμό των καπνιστών, καθώς «πρόκειται για τη χώρα με το πιο ευνοϊκό καθεστώς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και αποδείχτηκε ότι αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον οδηγεί σε πολύ σοβαρή μείωση του καπνίσματος».
Όπως τονίζει,«οφείλουμε να κινηθούμε πιο επιθετικά από ότι άλλες χώρες. Η Ελλάδα χρειάζεται όσο καμία άλλη χώρα να εφαρμόσει πετυχημένες πολιτικές ελάττωσης της βλάβης από το κάπνισμα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ενεργή υποστήριξη στον καπνιστή, με σωστή και σαφή ενημέρωση. Πρέπει οι αποφάσεις να μην βασιζόνται μόνο σε θεωρητικούς φόβους και ανησυχίες, αλλά σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα».
Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Αττικής από τον ίδιο και άλλους επιστήμονες (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας) σύμφωνα με την οποία το 5% του πληθυσμού της Αττικής χρησιμοποιεί σήμερα ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 154.000 ατμιστές. Το 98,3% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.
«Αποδεικνύεται έτσι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί προθάλαμο του καπνίσματος και δεν οδηγεί στη συνήθεια αυτή μη καπνιστές, ενώ αντίθετα οδηγεί πολλούς καπνιστές στη διακοπή του», καταλήγει.
Δείτε τη συνέντευξη:
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας: Το 99% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι νυν και πρώην καπνιστές
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η έρευνα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Ελένης Διαμαντοπούλου, σχετικά με τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 99% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι νυν και πρώην καπνιστές, ενώ ο κύριος λόγος που το ξεκίνησαν ήταν η επιθυμία για διακοπή του καπνίσματος και η μείωση των βλαβών που προκαλεί στην υγεία.
«Η έρευνα μας κατέδειξε ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αν και σε μεγάλο ποσοστό πριν γίνουν ατμιστές θεωρούσαν πολύ δύσκολο να διακόψουν το κάπνισμα, σε σημαντικό ποσοστό τελικά το κατάφεραν. Επίσης ότι το προϊόν αυτό δεν προσελκύει τους μη καπνιστές. Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προωθεί τη διακοπή του καπνίσματος», τονίζει η Ελένη Διαμαντοπούλου.
«Η νομοθεσία πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική γνώση»
Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη συμμετείχε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου ο οποίος μεταξύ άλλων απηύθηνε έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας:
«Στο συνέδριο έγινε για ακόμη μια φορά σαφές ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επεξεργάζονται τα δεδομένα της επιστήμης και να τα εντάσσουν στις πολιτικές τους πριν νομοθετήσουν. Οι επιστήμονες λένε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων ώστε να μειωθεί η βλάβη με εναλλακτικά Μέσα, ενώ είναι αξιοσημείωτο το πόσο έχουν βοηθηθεί κοινωνίες όπως αυτή της Αγγλίας. Πρέπει και το ελληνικό Υπουργείο Υγείας να αξιοποιήσει το άτμισμα ως μέσο μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα», τονίζει.
Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ από το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη.