Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι τριήμερες εργασίες του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου για την Παρακολούθηση της Ακτινοβολίας στο Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό που φιλοξενείται στη χώρα μας, για πρώτη φορά από την έναρξη διεξαγωγής του το 1996, με κύριο θέμα του την «Artemis-1» την επικείμενη ιστορική, μη επανδρωμένη, αποστολή στη Σελήνη με το διαστημόπλοιο της NASA. Η Ελλάδα έχει τη χαρά να φιλοξενεί το διεθνούς φήμης Συνέδριο σε μια κομβική στιγμή για την ιστορία του Διαστήματος ενόψει της “Artemis-1”.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, που τελεί υπό την Αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T.) και του Δήμου Αθηναίων, χαιρέτισαν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, η καΆντζελαΓκερέκου, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και ο κ. Βασίλης Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη από όλους τους διαστημικούς οργανισμούς όπως η NASA, ESA,DLR, Canadian Space Agency, Roscosmos, Jaxa, ISA, πλήθος σημαίνοντων στελεχών του χώρου του Διαστήματος από Ευρώπη, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ και Η.Π.Α., καθώς και η Lockheed Martin, με τη συνεργασία της οποίας κατασκευάζεται το διαστημόπλοιο της NASA για την “Artemis-1”.

Το Συνέδριο για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 ενώ,το 2018 στο πλαίσιο διεξαγωγής του 23ου Συνεδρίου στην πόλη Tsuruga της Ιαπωνίας, επιλέχθηκε με απόλυτη πλειοψηφία η Αθήνα για τη διοργάνωση του 24ου Συνεδρίου. Μόνιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Δρ.Guenther Reitz, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) ο οποίος, σε συνεργασία με εγχώριους διοργανωτές σε κάθε χώρα, διοργανώνει τις ετήσιες αυτές συναντήσεις, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής παρακολούθησης της ακτινοβολίας για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τη βελτιστοποίηση της ακτινοπροστασίας και της ασφάλειας των αστροναυτών.

Η Ελλάδα πρόκειται να εκπροσωπηθεί στην “Artemis-1” από την εταιρεία HERADO, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της οποίας, Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου, είναι και Γραμματέας του Συνεδρίου.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο που είναι εξ’ ορισμού ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των αποστολών στο Διάστημα και παρουσιάζονται συστήματα μέτρησης της ακτινοβολίας στην αιχμή της τεχνολογίας καθώς και όλα τα επιστημονικά και επιχειρησιακά πειράματα μέτρησης της ακτινοβολίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα δεδομένα των οποίων αποτελούν βάση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με πλήθος εφαρμογών σε επόμενη φάση και στη Γη.

Στο Συνέδριο συχνά συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των Διαστημικών Οργανισμών, έτσι ώστε τα αποτελέσματα των συζητήσεων να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην διαμόρφωση της στρατηγικής και διαστημικής πολιτικής κάθε χώρας.

Εξωτερική φωτογραφία:

Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Μαριάνθη Φραγκοπούλου, Γραμματέας WRMISS, CEO HERADO

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)

Dr. Edward Semones, Head of Health Radiation της National Aeronautics & Space Administration (NASA)

Ο Πρόεδρος WRMISS, Dr. Guenther Reitz, Professor & Consultant German Aerospace Center της German Aerospace Center abbreviated DLR

Βασίλης Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων