Εκ νέου δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Curiosity της NASA στον κρατήρα Gale αναλύθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, καθώς διαπιστώθηκε πως οι σχηματισμοί ήταν κατοικήσιμα σώματα νερού πολύ πιο άφθονα από ότι  πιστευόταν, προηγουμένως.

Μπορεί ο πλανήτης Άρης να είναι μια τεράστια ερημιά, αλλά αυτά τα σώματα νερού, που βρέθηκαν, πιστεύεται ότι είναι όμοια με αυτά της Γής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σημαντικά για τη ζωή, τους χημικούς κύκλους, τους κύκλους θρεπτικών συστατικών και τους κύκλους ιζημάτων», σχολίασαν οι ερευνητές.

Ο επίκουρος καθηγητής γεωεπιστημών στο Penn State και σημαντικό πρόσωπο στην συγκεκριμένη ερευνα, Μπέντζαμιν Καρντένας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρίσκουμε στοιχεία ότι ο Άρης ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης ποταμών. Βλέπουμε σημάδια αυτού σε όλο τον πλανήτη».

Τα δεδομένα δόθηκαν από το ρομποτικό σκάφος Curiosity της NASA και τις τρισδιάστατες σαρώσεις στρωμάτων βράχου που ονομάζονται στρώματα και είχαν αποτεθεί για εκατομμύρια χρόνια κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την μελέτη έγινε χαρτογράφηση του εδάφους του Άρη, με ένα μοντέλο υπολογιστή εκπαιδευμένο σε δορυφορικά δεδομένα.

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον Άρη κατανοώντας καλύτερα πώς αυτές οι αποθέσεις ποταμών μπορούν να ερμηνευτούν στρωματογραφικά – αντιλαμβανόμενοι σήμερα τους βράχους ως στρώματα ιζήματος που εναποτίθενται με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στον Άρη είναι τα απομεινάρια μιας ενεργού γεωλογικής ιστορίας, όχι κάποιο τοπίο παγωμένο στο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άγνωστες αποθέσεις ποταμών αλλού στον πλανήτη, και ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του ιζηματογενούς αρχείου του Άρη θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από ποτάμια κατά τη διάρκεια μιας κατοικήσιμης περιόδου της ιστορίας του Άρη.

Στη Γη, οι ποτάμιοι διάδρομοι είναι τόσο σημαντικοί για τη ζωή, τους χημικούς κύκλους, τους κύκλους θρεπτικών ουσιών και τους κύκλους των ιζημάτων. Όλα δείχνουν ότι αυτά τα ποτάμια συμπεριφέρονται παρόμοια στον Άρη», συμπλήρωσε ο Μπέντζαμιν Καρντένας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης