Ζωντανά θα μεταδώσει η NASA, μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου, τη διαδικασία προσεδάφισης του διαστημικού σκάφους InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου.

Το ρομποτικό σκάφος, το οποίο είχε εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου, θα είναι το πρώτο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που προσεδαφίζεται στον «Κόκκινο Πλανήτη» από το 2012, όταν είχε φτάσει στην επιφάνεια του Άρη το όχημα Curiosity.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H προσεδάφισή του θα σημάνει την έναρξη μιας αποστολής που προορίζεται να διαρκέσει δύο χρόνια, κατά την οποία θα είναι το πρώτο σκάφος, το οποίο θα «κοιτάξει» βαθιά μέσα στο έδαφος του Άρη, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των βραχωδών πλανητών (όπως και η Γη).

Το InSight θα φτάσει στον πλανήτη μετά από ένα ταξίδι έξι μηνών και 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων- και είναι το πρώτο σκάφος της NASA που προορίζεται ειδικά για να «δει» κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η διαδικασία προσεδάφισης περιλαμβάνει χρήση ενός συνδυασμού δοκιμασμένων τεχνολογιών από προηγούμενες αποστολές, όπως το Phoenix Mars Lander, με τελικό αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σύστημα προσεδάφισης, που επέτρεψε μεγαλύτερο όγκο επιστημονικών οργάνων.

Τo InSight θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Elysium Planitia, μια επίπεδη έκταση που επελέγη όχι τόσο για τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς της, όσο για λόγους ασφαλείας- άλλωστε σκοπός του σκάφους είναι να μελετήσει το εσωτερικό του Άρη και όχι την επιφάνειά του, οπότε χρειάζεται ένα μέρος όπου θα μπορεί να είναι ακίνητο και ανενόχλητο καθ’όλη τη διάρκεια της αποστολής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως το σκάφος δεν θα αναζητήσει σημάδια ζωής, καθώς σκοπός του είναι η μελέτη του υπεδάφους (επίσης, μεταξύ άλλων, διαθέτει τα πρώτα σεισμόμετρα για την παρακολούθηση πιθανών σεισμών στον Άρη).

Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, με τον δικό του «εγκέφαλο», ενώ διαθέτει βραχίονα για να μεταχειρίζεται αντικείμενα στο περιβάλλον του- και αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας. Παράλληλα, αντλεί ενέργεια από τον Ήλιο.

Πηγή: space.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης