Η ερευνητική δυναμική της Κρήτης απογειώνεται, «τρέχει» με ταχύτητα φωτός και εκτοξεύεται στην κυριολεξία.Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που πρωταγωνιστεί και καθορίζει τις επιστημονικές εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων, έρχεται να προστεθεί μία ακόμη πρόκληση, ένα ακόμη τεράστιο βήμα, μία επιπλέον απόδειξη του έργου και της ακτινοβολίας του.
Για πρώτη φορά, ένα ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα συμμετέχει σε βιοιατρική μελέτη στο πλαίσιο διεθνούς διαστημικής αποστολής κι αυτό είναι το ΙΤΕ Κρήτης. Λαμβάνει θέση δίπλα στις υπερδυνάμεις του διαστήματος με ένα πρωτοποριακό πείραμα που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον.
Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Mοριακής Bιολογίας επιστράτευσε ως “αστροναύτη” ένα σκουλήκι ή για την ακρίβεια 200.000 μικροσκοπικά σκουλήκια που καλλιεργήθηκαν στο ΙΤΕ, και μέσω του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στην Φλόριντα εκτοξεύτηκαν στο διάστημα προκειμένου να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα και μέσα από αυτές να φωτίσουν μηχανισμούς που οδηγούν σε ασθένειες που αφορούν γενικά τον άνθρωπο.