Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας – η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας της χώρας – σχεδιάζει να παράσχει έως και 730 δολάρια για να καλύψει το κόστος για την αναστροφή των διαδικασιών στείρωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, οι κάτοικοι που έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή ή έχουν δέσει τις σάλπιγγες τους μπορεί σύντομα να λάβουν αποζημίωση σε μετρητά για την αναστροφή των διαδικασιών, καθώς η Σεούλ προσπαθεί να αυξήσει τους ρυθμούς γεννήσεων. Η μητρόπολη των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων είχε ποσοστό γονιμότητας 0,55 πέρυσι, το χαμηλότερο ποσοστό στη χώρα, αλλά και το χαμηλότερο στον κόσμο.

Σύμφωνα με μια πρόταση προϋπολογισμού που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της πόλης της Σεούλ σχεδιάζει να προσφέρει έως και 730 δολάρια σε περίπου 100 άτομα για να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με τις αναστροφές, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της παραμονής στο νοσοκομείο. Το κόστος των διαδικασιών καλύπτεται ήδη από την εθνική ασφάλιση υγείας της Νότιας Κορέας, ενώ οι
βαζεκτομές και οι απολινώσεις των σαλπίγγων δεν καλύπτονται.

Τα περίπου 73.000 δολάρια που διατέθηκαν για το σχέδιο είναι ένα μικρό μέρος των διατάξεων που σχετίζονται με τη γονιμότητα στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 5,9 εκατομμύρια δολάρια για ιατρική περίθαλψη εγκύων άνω των 35 ετών. Χορηγεί επίσης περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για δημόσιους χώρους γάμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διάταξη αποσκοπεί στην «ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών που επιθυμούν να μείνουν έγκυες». Η προσπάθεια υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση της πόλης στοχεύει ακόμη και εκείνους που έχουν λάβει αποφασιστικά, ιατρικά μέτρα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, καθώς θέλει να αυξήσει τα ποσοστά γεννήσεων. Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων στη Νότια Κορέα αποδόθηκε εν μέρει στις δυσκολίες εξισορρόπησης της φροντίδας των παιδιών και της καριέρας καθώς και στο υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 32χρονος Ντοσάνγκ Μπαν υποβλήθηκε σε βαζεκτομή στη Σεούλ πέρυσι πριν από τη γέννηση του τρίτου παιδιού του. Είπε ότι είναι δύσπιστος για τη νέα πολιτική. «Το βρίσκω άσκοπο. Αμφιβάλλω ότι όσοι έχουν ήδη υποβληθεί στη διαδικασία θα την αναστρέψουν για να κάνουν περισσότερα παιδιά». Ο Μπαν, ο οποίος εργάζεται στη διαφήμιση, εξήγησε ότι οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις της ανατροφής των παιδιών ήταν οι κύριοι λόγοι για να υποβληθεί αρχικά σε βαζεκτομή, και γνωρίζει τις υλικοτεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών επισκέψεων στο γιατρό. «Για μένα προσωπικά, η χειρουργική επέμβαση ήταν άβολη και δεν θέλω να την ξαναπεράσω – ή την αναστροφή της – ειδικά όταν η γυναίκα μου και εγώ τελειώσουμε με τον οικογενειακό μας προγραμματισμό», είπε.

Από τις δύο μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, η απολίνωση σαλπίγγων είναι πιο επεμβατική, έχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και είναι πιο δύσκολο να αναστραφεί. Οι αναστροφές της βαζεκτομής είναι περίπου 90 έως 95 τοις εκατό αποτελεσματικές, σύμφωνα με το Stanford Medicine, ενώ τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από αναστροφές σαλπιγγικής απολίνωσης ποικίλλουν από 50 έως 80 τοις εκατό, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Περίπου 110 διαδικασίες ανάστροφης βαζεκτομής καταγράφονται ετησίως στη Σεούλ, σύμφωνα με στοιχεία εθνικής ασφάλισης που επικαλείται κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Σεοκ Σεόν Γιού, ουρολόγος στην Trueman Men’s Clinic στη Σεούλ, είπε σε ένα email ότι από τις χιλιάδες αγγειεκτομές που έχει κάνει σε ασθενείς, «ίσως το 1 έως 2 τοις εκατό» από αυτούς αργότερα θέλουν να αναστραφεί η επέμβαση. Από αυτούς που έρχονται για διαβούλευση, η συντριπτική πλειονότητα καταλήγει να αποφασίζει να κάνει βαζεκτομή «επειδή έχουν ήδη συμβουλευτεί πλήρως τις γυναίκες και την οικογένειά τους», είπε. Πολλοί στην Κορέα επιλέγουν τις βαζεκτομές «λόγω της ασφάλειάς τους, των πολύ χαμηλών επιπλοκών και της οικονομικής τους αποδοτικότητας», ανάφερε.

Σε ορισμένες χώρες, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικρίνονται επειδή επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως μπόνους μετρητών, αντί για πιο διαρκείς, βιώσιμες αλλαγές, όπως η βελτίωση της παιδικής φροντίδας ή η βελτίωση της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας. Στη Νότια Κορέα, η παροχή κινήτρων σε διαδικασίες στείρωσης-αντιστροφής δεν είναι μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τη χαμηλή γονιμότητα. Περισσότερες από 30 τοπικές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το 2004, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρόσθεσε το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας της χώρας και τη γήρανση της κοινωνίας στην εθνική ατζέντα ως σημείο ανησυχίας. Την ίδια χρονιά, η εθνική ασφάλιση υγείας της χώρας τερμάτισε την κάλυψη των μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σαλπίγγων, των σπιράλ και των βαζεκτομών, και άρχισε να καλύπτει τις αναστροφές στείρωσης και τις αφαιρέσεις σπιράλ το επόμενο
έτος.

Με πληροφορίες από Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης