Η ρωσική διαστημική εταιρεία RKK Energia, ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να κατασκευάζει ένα πλυντήριο ρούχων για τις ανάγκες των πληρωμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη αλλά και στις διαπλανητικές αποστολές.

«Για τις μελλοντικές αποστολές στην Σελήνη και άλλες διαπλανητικές αποστολές η RKK Energia άρχισε να κατασκευάζει ένα ειδικό πλυντήριο ρούχων για το διάστημα» αναφέρει το βίντεο που ανάρτησε η εταιρεία στο κανάλι της στο YouTube .

Η κατασκευή ενός τέτοιου διαστημικού πλυντηρίου θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα του πλυσίματος των ρούχων των πληρωμάτων των διαστημικών αποστολών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς μέχρι σήμερα οι αστροναύτες αναγκάζονται να συσσωρεύουν τα ρούχα που αλλάζουν κάθε φορά, εν συνεχεία να τα στέλνουν στη γη και να παραλαμβάνουν από τη Γη καθαρά ρούχα που στέλνονται με διαστημόπλοια.

Ωστόσο στην αναφορά της εταιρείας δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς θα λειτουργεί το πλυντήριο αυτό στο διάστημα.

Πρόσφατα, το ερευνητικό Ινστιτούτο NIIchimmash που είναι η κύρια ρωσική διαστημική επιχείρηση που ασχολείται με συστήματα τροφοδοσίας στο Διάστημα είχε ανακοινώσει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή πλυντηρίου ρούχων που θα λειτουργεί στο Διάστημα.

Το 2017, οι μηχανικοί της εταιρείας RKK Energia σε άρθρο τους στο περιοδικό «Διαστημική τεχνική και τεχνολογία» είχαν προτείνει την κατασκευή ενός πλυντηρίου που θα λειτουργεί στο διάστημα, αναφέρει το Ria Novosti. Πρότειναν μάλιστα, το διαστημικό πλυντήριο να λειτουργεί με την χρήση μιας συσκευής που θα συσσωρεύει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στην αναπνοή των αστροναυτών. Κατά την άποψη τους, το διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία 31 βαθμών Κελσίου και υπό πίεση 74 ατμοσφαιρών, υγροποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατάσταση για τον καθαρισμό των ρούχων.

Σήμερα οι αστροναύτες φορούν τα ρούχα τους για 3-4 μέρες και μετά τα αλλάζουν, φορώντας καθαρά. Έτσι τα ρούχα αποθηκεύονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ετησίως αποστολές ρούχων που το βάρος τους φθάνει τα 600 κιλά. Μάλιστα οι ερευνητές της εταιρείας έχουν υπολογίσει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν σε μια αποστολή στον πλανήτη Άρη με έξι αστροναύτες για διάστημα πτήσης διάρκεια δύο ετών, θα χρειαζόντουσαν 3 τόνοι ρούχων.

Η NASA έχει επίσης ασχοληθεί με το πρόβλημα και είχε χρηματοδοτήσει έρευνες για να βρεθεί μια μέθοδος ώστε να καθαρίζονται τα ρούχα χωρίς νερό ή να παραχθούν αντιμικροβιακά υφάσματα, που θα μπορούν να τα φορούν οι αστροναύτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ