Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «πετάχτηκε» για μια επίσκεψη τον περασμένο Οκτώβριο ο χειρουργός Δρ. Γιόσεφ Σμιντ, ο οποίος ωστόσο δεν φορούσε ειδική στολή. Δεν είχε γίνει λάθος. Ο Δρ. Σμιντ δεν είχε ξεχάσει τη στολή του αστροναύτη, γιατί στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν εκεί.

Ο χειρουργός Δρ. Γιόσεφ Σμιντ παρουσιάστηκε στο ΔΔΣ ως ολόγραμμα αλλά σε πραγματικό χρόνο, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τον όρο «holoportation» για να περιγράψουν το συμβάν, που αποτελεί έναν συνδυασμό των λέξεων «ολόγραμμα» (hologram) και «τηλεμεταφορά» (teleportation) και θα μπορούσε, ενδεχομένως, στα ελληνικά να μεταφραστεί ως «ολομεταφορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την «παραμονή» του εκεί, ο χειρούργος δεν έκανε και πολλά, πέρα από το να κουνήσει τα χέρια και να ανταλλάξει μερικές κουβέντες με τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Όμως, αυτά τα «λίγα» θεωρούνται, πια, ιστορικά. 

Η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι και πάρα πολύ νέα, σύμφωνα με το C/NET. Αντιθέτως, ξεκίνησε να δοκιμάζεται προ ετών από τη Microsoft με το βλέμμα τότε στραμμένο κυρίως στους κλάδους της διαφήμισης, της εκπαίδευσης και της υγείας. Ωστόσο, η NASA κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: να τηλεμεταφέρει για πρώτη φορά ένα ολόγραμμα σε πραγματικό χρόνο, όχι σε κάποιο άλλο σημείο της γης, αλλά στο διάστημα (ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ταξιδεύει με 17.500 μίλια την ώρα σε τροχιά 250 μίλια πάνω από τη γη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια το ένα ολόγραμμα έγιναν πολλά, καθώς ο Δρ. Σμιντ «πήρε» μαζί του στον Διαστημικό Σταθμό και άλλα άτομα που παρουσιάστηκαν να «δίνουν τα χέρια» σαν να είναι εκεί χωρίς όμως να είναι. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο Fernando De La Pena Llaca, διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας AEXA Aerospace, η οποία συνέβαλλε στην επιτυχία του εν λόγω πειράματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης