Η Κίνα ξεκίνησε την επόμενη αποστολή της στη Σελήνη στέλνοντας στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο σε ένα ταξίδι μετ΄επιστροφής, που θα αποτελέσει πιθανώς ένα μεγάλο βήμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου στην κούρσα με τις ΗΠΑ. Από την πρώτη αποστολή Chang’e το 2007, που πήρε το όνομά της από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, η Κίνα έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός στη σεληνιακή της εξερεύνηση, στενεύοντας το τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Το 2020, η Κίνα έφερε πίσω δείγματα από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού στην πρώτη ανάκτηση δειγμάτων σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια ένα διαστημόπλοιο χωρίς πλήρωμα στη Γη από τη σεληνιακή επιφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πύραυλος Long March-5, που μεταφέρει το ρομποτικό διαστημόπλοιο Chang’e-6, εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ στη νήσο Χαϊνάν της νότιας Κίνας υπό τα βλέμματα πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την ιστορική στιγμή. Η αποστολή περιλαμβάνει όπως και αυτή της Apollo 11 πλήρωμα τριών ατόμων, τριών ταϊκοναυτών όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της. O  ένας ταϊκοναύτης θα παραμείνει στο σκάφος και οι άλλοι δύο θα κατέβουν στη Σελήνη όπου θα παραμείνουν για χρονικό διάστημα έξι ωρών και θα επιστρέψουν στο σκάφος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτόξευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας αποστολής που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στην προσπάθεια της Κίνας να εξελιχθεί σε κυρίαρχη διαστημική δύναμη, να στείλει μέχρι το 2030 επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και να χτίσει μια ερευνητική βάση στο νότιο πόλο της.

Το Chang’e 6 είναι η πρώτη από τις τρεις μη επανδρωμένες αποστολές που σκοπεύει να στείλει στη Σελήνη η Κίνα αυτήν τη δεκαετία. Το Chang’e 7 στη συνέχεια θα εξερευνήσει τον σεληνιακό νότιο πόλο αναζητώντας νερό, ενώ το Chang’e 8 θα προσπαθήσει να καθορίσει εάν είναι τεχνικά εφικτό να κατασκευαστεί μια βάση στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο :

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης