Ένα νέο σκηνικό έχει διαμορφωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την κατανομή των έξι εδρών της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπως και τη διατήρηση ανέπαφου του κομματικού χάρτη και της κατάταξης των κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ παρά την πίεση που δέχθηκε ως κυβερνών κόμμα, λόγω και της κρίσης, διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του χάρτη με ανοιχτή την ψαλίδα από το δεύτερο ΑΚΕΛ που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς. Το ΔΗΚΟ κρατήθηκε στην τρίτη θέση σε απόσταση από το δεύτερο κόμμα ενώ με τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω του ακολουθεί η συνεργασία ΕΔΕΚ/Οικολόγων. Τα ποσοστά διασώζουν κομματικά γόητρα όμως η σκληρή γλώσσα των αριθμών άλλα λέει. Τις μεγαλύτερες απώλειες παγκυπρίως όπως και κατά επαρχία έχει το ΑΚΕΛ. Συνολικά 32.694 ψηφοφόροι που είχαν δώσει ψήφο στις ευρωεκλογές του 2009 απέφυγαν να το πράξουν στην προχθεσινή αναμέτρηση. Οι συνολικοί ψήφοι του το 2009, ήταν 102.546, δύο μόνο χιλιάδες πίσω από τον πρώτο ΔΗΣΥ. Τον ΔΗΣΥ ψήφισαν το 2009 104.404 ψηφοφόροι ενώ στις ευρωεκλογές της Κυριακής συγκέντρωσε 97.732 και το ΑΚΕΛ 69.852. Με τις μικρότερες απώλειες είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που έχασε 6.772 εκλογές από εκείνους που είχε το 2009, στην αναμέτρηση που είχε καταγραφεί η υψηλότερη αποχή στην κυπριακή ιστορία.
Η συνεργασία ΕΔΕΚ/Οικολόγοι καταγράφει απώλειες 13.294 ψήφων σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Το 2009 συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές 33.188 σε σύγκριση με 19.894 την περασμένη Κυριακή.
Το ΔΗΚΟ έχασε μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων 7.689 σε παγκύπρια κλίμακα. Το 2009 είχε συγκεντρώσει 35.733 ψήφους ενώ την περασμένη Κυριακή οι συνολικοί ψήφοι του ανήλθαν σε 28.044.
Τρεις στους δέκα πολίτες επέλεξαν και έδωσαν ψήφο σε νέους σχηματισμούς. Η Συμμαχία των Πολιτών δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις κάλπες και παρά το γεγονός ότι δεν κεφαλαιοποίησε το 25% που ο Γιώργος Λιλλήκας στις προεδρικές εκλογές έθεσε τις βάσεις για να μείνει αφού με το ποσοστό που εξασφάλισε σε εθνικές εκλογές σίγουρα θα της εξασφάλισε εκπροσώπηση στην κυπριακή Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για το Μήνυμα Ελπίδας όπως και το ΕΛΑΜ. Συνολικά 34.413 ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους σε νέο πολιτικό σχηματισμό. Οι πραγματικοί ψήφοι για τη Συμμαχία Πολιτών ανέρχονται σε 17.549 ψήφους. Το Μήνυμα Ελπίδας στην πρώτη κάθοδο στον στίβο συγκέντρωσε 9.907 ψήφους. Το ΕΛΑΜ προτίμησαν 6.957 ψηφοφόροι.
Η Λευκωσία, που συνήθως δίνει ώθηση στο ΔΗΣΥ, κατέγραψε αρνητικό πρόσημο με τις μεγαλύτερες απώλειες για το συναγερμικό ψηφοδέλτιο. Έχασε τρεις χιλιάδες ψήφους. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια οι απώλειες για το ΑΚΕΛ ήταν πολύ μεγαλύτερες και ανήλθαν σε 12.986 ψήφους. Το ΔΗΚΟ έχασε 2,7 χιλιάδες ψήφους. Και η ΕΔΕΚ 3.356 ψηφους σε σύγκριση με το 2009.
Η ανατροπή έγινε το απόγευμα
Η Συμμαχία Πολιτών φαινόταν να κερδίζει έδρα στην Ευρωβουλή μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Η ανατροπή έγινε το απόγευμα μετά την κινητοποίηση που έγινε από το επιτελείο του ΑΚΕΛ αλλά και το επιτελείο της ΕΔΕΚ που προσπάθησαν να αποφύγουν πάση θυσία τις περιπέτειες. Ο πιο καλά οργανωμένος κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ δούλεψε και κατάφερε τη μεταφορά ψηφοφόρων που έκαναν τη διαφορά υπέρ του κόμματος της Αριστεράς. Οι ΕΔΕΚίτες έμεναν πίσω από πρώην συνεργάτη τους στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που σήμανε συναγερμό με ένα και μόνο ζητούμενο, την εξασφάλιση της έδρας.
Πηγή: Φιλελεύθερος