Ομαλά διεξάγονται οι ευρωεκλογές στα κράτη μέλη της Ένωσης, με τη συμμετοχή των πολιτών να εμφανίζεται πιο ενισχυμένη από ό,τι προβλεπόταν.

Στη Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009, όταν βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%.
Στις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, τη χώρα που εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (96).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», αναμένεται αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2009, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές – 12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές), η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53%, και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα στην Τσεχία, που ψήφισε δύο ημέρες -Παρασκευή και Σάββατο- για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK.

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ψήφισε σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι «αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20%, δεν θα είναι δραματικό».

Το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης