Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή της πολιτικής ηθικής, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπέδειξε ότι ο πολιτικός πρέπει να υπερβεί τα όρια και να εισάγει ανθρωπιά και ηθική στην πολιτική.

Μιλώντας στη «Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη», που διοργανώνεται στη Βαρκελώνη, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι οι πεφωτισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες και θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να ξεπεράσουν τα διασυνοριακά εμπόδια σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ως κοινό έδαφος δράσης χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη, κυρίως όσον αφορά στους πιο φτωχούς. Για αυτόν τον λόγο, ανέφερε, η κυπριακή πρεσβεία στην Αγία Έδρα παρακολουθεί με μεγάλο ζήλο όχι μόνο τον διαθρησκευτικό διάλογο αλλά και τη συνεργασία για ένα κόσμο πιο δίκαιο.

Ο κ. Χριστόφιας εξήγησε ότι η συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με την κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην Αφρική, υποστηρίζοντας τη θεραπευτική αγωγή κατά του ΑIDS στο Μαλάουι και στη Γουινέα-Κονάκρι, είναι μια πράξη αλληλεγγύης, που υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στις επώδυνες συνέπειες της σοβαρής αυτής πανδημίας στην αφρικανική ήπειρο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο, τον περασμένο Ιούνιο, εκφράζοντας την επιθυμία του «να καταστεί η Κύπρος μοντέλο για τη συνύπαρξη των πολιτισμών, ένα μοντέλο του πολιτισμού του μέλλοντος».

Η συνύπαρξη, σημείωσε, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Ο πολιτισμός της «συμβίωσης» είναι απαραίτητος στον πολυτάραχο κόσμο μας, ούτως ώστε να γίνει πιο δίκαιος και ειρηνικός, επεσήμανε ο πρόεδρος Χριστόφιας.