To Kυπριακό απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Ειδικότερα, o κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις» σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, για την οριστική διευθέτησή του. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρότασή του για «τον διορισμό μιας υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό».

«To Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ΕΕ ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η Ένωση ότι διαθέτει τις συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Επιπροσθέτως, τόνισε την ανάγκη για διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι το οποίο «είναι προς όφελος της περιοχής και των πολιτών της, αλλά και στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ να συνεχίσει να στέλνει σαφή και σταθερά μηνύματα αποτροπής στους πιθανούς δημιουργούς προβλημάτων στην περιοχή, προτρέποντάς τους να μην προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσεων με ειρηνικό και βιώσιμο τρόπο, με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευμετάβλητη περιοχή, προωθεί ενεργά την πολιτική της περιφερειακής συνεργασίας μέσω των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που καθιέρωσε με την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής, σε μια προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακών συνεργειών και εταιρικών σχέσεων» σημείωσε.

Tαυτόχρονα, ο κύριος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «η Κύπρος, το μόνο κράτος μέλος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου και με ιστορικά άριστες σχέσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας με τη συντριπτική πλειονότητα των γειτόνων της, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση την ενεργειακή κρίση, παρέχοντας έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη, που περιλαμβάνει διάφορες πηγές και διαδρομές», προσθέτοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πρόσφατα πολύ πιο ενεργή όσον αφορά στην επιδίωξη και την ενίσχυση των ενεργειακών της στόχων προς μια πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνολική μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, «με ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή». Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη στήριξή της, ενώ αναφορικά με την ΕΕ υπογράμμισε ότι μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και πρωτοπόρος στις διεθνείς εξελίξεις.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, από την πλευρά της τόνισε ότι η «Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή λύση της Ευρώπης εξασφαλίζοντας ότι η Μεσόγειος θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης και ευημερίας». Επίσης, τόνισε ότι οι προκλήσεις της Κύπρου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκές προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη.