Το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να φθάσει στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή είναι αυτή που το χρειάζεται περισσότερο.

Στη συνέντευξη του στο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για μια σειρά θεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

-«Όσο μακραίνει ένα πρόβλημα, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται. Γίνεται επίσης πιο δύσκολο να λυθεί»

-«Το επόμενο διάστημα, θα κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε κοντά τους δύο ηγέτες, γνωρίζοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να αποφασίζουν για τα ευαίσθητα θέματα. Ποια βήματα θα ληφθούν μετά την κατάπαυση του πυρός; Πότε θα αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις κυρώσεις σε αντάλλαγμα;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο μακριά να συναντηθούν οι δυο ηγέτες. Δεν θέλω να δημιουργήσω ελπίδα, αλλά τελικά εξαρτάται από τους δύο ηγέτες που θα πουν «ναι», ειδικά ο Πούτιν πρέπει το «ναι». Βασικά, ο Πούτιν δεν είπε όχι σε αυτό, οι συνθήκες στο γήπεδο άρχισαν να αλλάζουν, η ατμόσφαιρα άρχισε να γίνεται απαισιόδοξη. Για να συνέλθουν οι δύο ηγέτες θα πρέπει πρώτα να μειωθούν οι διαφορές απόψεών τους»,

Για το μηχανισμό με τις ΗΠΑ

«Στη Ρώμη της Ιταλίας, στα πλαίσια των  G20 έγινε συνάντηση  του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν έκανε μια προσφορά. Είπε ότι έχουμε προβληματικές σχέσεις. Υπάρχουν τομείς όμως στους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη συνεργασία. «Ας δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό μηχανισμό όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα», είπε. Ο Πρόεδρός μας καλωσόρισε αυτή την πρόταση θετικά και όταν η Νούλαντ ήρθε τελευταία, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συνάντηση στην Άγκυρα. Στη δεύτερη φάση Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση με τον Μπλίνκεν στις 18 Μαΐου στην Ουάσιγκτον. Θα εξετάσουμε ποιοι είναι οι προβληματικές τομείς, Πώς θα τα λύνουμε αυτά; Και ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας; Και τι βήματα κάνουμε σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι προσανατολισμένος στα απτά αποτελέσματα».

Για την Ανατολική Μεσόγειο

-«Εμείς από την αρχή λέγαμε και λέμε δίκαιο μοίρασμα και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που δεν συμφώνησαν σε αυτή τη συνεργασία είχαν διαφορετικές πολώσεις. Σχηματίστηκαν διάφορα μπλοκ που απέκλειαν την Τουρκία. Όλοι όμως είδαν ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν είχε  νόημα. Η πρόταση του Προέδρου μας για τη διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου, να συμμετάσχουν όλοι, να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές της Κύπρου, άρχισε σταδιακά να αποκτά σημασία. Όλοι είδαν και κατάλαβαν ότι το Eastmed δεν έχει καμία οικονομική σκοπιμότητα.  Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και τις διαδρομές τους, και κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

– «Το Ισραήλ έχει επίσης πλούσια αποθέματα, ενώ και άλλες χώρες της περιοχής μπορούν επίσης να βρουν πόρους. Η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές και στην Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να περάσει μέσω της  Κύπρου. Η ΤΔΒΚ έχει τρεις προτάσεις για δίκαιη κατανομή. Μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορούσε να πει το ναι»

 Για το Κυπριακό

«Το είπαμε αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το είπαμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πότε θα βρεθεί η πολιτική λύση στο Κυπριακό. Γιατί η ελληνική πλευρά δεν προσεγγίζει θετικά στη λύση. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά και το είδαμε στο σχέδιο Ανάν. Αλλά μπορούν να γίνουν βήματα για τη δίκαιη διανομή. Όλοι θα κερδίσουν σε αυτό. Η ΕΕ πρέπει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να λάβει συγκεκριμένα βήματα που αποδέχεται κατ’ αρχήν η ελληνοκυπριακή πλευρά.  Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι θα έρθει με νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά να δούμε με τι είδους ιδέες θα έρθουν».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης