Το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου (που λειτουργεί παράνομα στα Κατεχόμενα) έκλεισε πριν καλά-καλά ανοίξει. Η τουρκική πλευρά, η οποία -διά του Μουσταφά Ακιντζί– ήγειρε το θέμα, διαμήνυσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει στη βάση των απόψεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Έτσι, φαίνεται πως προτιμήθηκε εκατέρωθεν να μην ξεκινήσει συζήτηση επί του θέματος. Σημειώνεται πως αυτό ήταν και το μήνυμα του κόμματος του Ακιντζί, της «Κοινοτικής Δημοκρατίας» αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε χθες με το ΑΚΕΛ, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί το θέμα λήξαν όπως και την όποια συζήτηση, στην παρούσα φάση.
Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων. Το βασικό στοιχείο της ενημέρωσης ήταν πως το κλίμα έχει αλλάξει, είναι θετικό, πλην όμως όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο τώρα «έχει κάποιον απέναντί του, που έχουν τον ίδιο στόχο» σημειώνοντας πως το κλειδί είναι όπως αυτό μεταφράζεται στις συνομιλίες.
Με βάση αυτά που συζητήθηκαν στο δείπνο που παρέθεσε ο μεσολαβητής Έσπεν Μπαρθ Άιντα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί την περασμένη Δευτέρα, ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος φέρεται να έχει αναφέρει πως στηρίζει την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό ενώ είπε πως δεν ευνοεί λύση συνομοσπονδίας. Πάντως, μετέφερε τη θέση πως και η Τουρκία «θέλει να συνεργασθεί» για λύση.
Γενικά, το κλίμα που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση είναι αυτό της «συγκρατημένης αισιοδοξίας» αναμένοντας να βγει «άσπρος καπνός» από την Άγκυρα. Από την ενημέρωση φαίνεται πως η Λευκωσία αναμένει πως αυτός ο καπνός θα βγει…
Από τις τοποθετήσεις προκύπτει πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βαδίζουν στην ίδια πορεία ενώ πιο συγκρατημένοι είναι τα υπόλοιπα κόμματα. Τα κόμματα πέραν των δυο μεγάλων, ήγειραν διάφορα ερωτήματα, για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Ακιντζί.
Ένα θέμα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει το λεγόμενο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο (το έθεσε ο κ. Παπαδόπουλος). Τέθηκε, επίσης, το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσο το αποδέχεται η τουρκική πλευρά.
Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έθεσε το θέμα, είπε πως σε συζήτηση που είχε παλαιότερα με σημερινό στενό συνεργάτη του κ. Ακιντζί, αυτός είχε ξεκαθαρίσει πως θέμα της μετεξέλιξης δεν γίνεται αποδεκτό.
Σε ό,τι αφορά την προώθηση μέτρων οικοδόμηση εμπιστοσύνης, είναι σαφές πως θα προωθηθούν ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής.
Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση θα προωθήσει θέματα ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων (Αθηαίνου – Πυρρόϊου, Λεύκας, Πύλης Πάφου, Πωμού-Παχυάμμου – Κάτω Πύργου, Κάτω Πύργου – Καραβοστασίου), απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων, αποναρκοθέτηση κλπ.
Ο Κύπριος αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος και ο Ακκιντζί συμφώνησαν να μελετήσουν μέτρα χαμηλής πολιτικής και άλλα μέτρα με άμεση επίδραση στη ζωή των πολιτών». Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση σε σχέση με το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν τέθηκε και τέτοιο θέμα και από τον κ. Ακκιντζί».
Παρίσι: Στηρίζει τη διαδικασία
Η Γαλλία χαιρετίζει την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στις 15 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το πολύ θετικό κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, εκφράζοντας τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης