Στον αέρα επιχειρούν να τινάξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τουρκική ηγεσία και Ηνωμένα Έθνη.

Η ενέργεια να προσκληθεί ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε ο Ερντογάν με την ευκαιρία της ανθρωπιστικής Συνόδου, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και η συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ προκάλεσαν την έκρηξη της Λευκωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά ο Κύπριος πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Άιντα που θα είχε την Πέμπτη στη Λευκωσία και κατόπιν αυτή της Παρασκευής με τον Ακιντζί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις πριν από τη Σύνοδο ότι δεν θα παρίστατο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ο Ακιντζί.

Τα Ηνωμένα Έθνη και προσωπικά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα διαβεβαίωσαν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρχε και πως και η Άγκυρα τους επισήμανε το ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, συνεργάτης του Μπαν Κι-μουν διαβεβαίωσε τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη «πως και να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο Ακιντζί, ο γ.γ. δεν θα τον συναντούσε».

Τη Δευτέρα και ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί τους ο κ. Άιντα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι αποφάσισε ο Τούρκος πρόεδρος να προσκαλέσει τον Ακιντζί στο δείπνο. «Να έχετε ένα καλό δείπνο, εγώ δεν θα παραστώ» του ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σαφώς εκνευρισμένος.

Το τηλέφωνο έκλεισε και τερματίσθηκε και η όποια συζήτηση με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τείνει να καταστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο για την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Άιντα αναμένεται σήμερα στην Κύπρο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ακιντζί.

Ο Κύπριος πρόεδρος επίσπευσε την αναχώρηση από την Πόλη και μετέβη χθες στην Αθήνα εν όψει των σημερινών επαφών του. Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη είχε προγραμματισμένες συναντήσεις (πρωθυπουργούς Λιβάνου, Φινλανδίας και Οικουμενικό Πατριάρχη).

Στη Λευκωσία θεωρούν πως τόσο η πρόσκληση Ακιντζί όσο και η συνάντησή του με τον γ.γ. ήταν προκαθορισμένες και δεν ήταν της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, ο Ακιντζί έχει αναφέρει πως δεν θα πήγαινε μόνο για το δείπνο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως με αφορμή τις απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης «με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της ανακοίνωσης επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης γα εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ανάλογες κινήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος, από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του ειδικού σύμβουλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις για την τουρκική ενέργεια καταγράφονται και στα Κατεχόμενα. ΜΜΕ στα Κατεχόμενα επικρίνουν τον Ακιντζί, ο οποίος κράτησε μυστική τη μετάβασή του στην Πόλη και την ανακοίνωσε μετά την άφιξή του.

Οι επικρίσεις αφορούν τόσο στην ενέργεια Ακιντζί όσο και στις επιπτώσεις στις συνομιλίες.

«Υπερβολικές αντιδράσεις» βλέπει ο Ακιντζί

«Δεν έχει νόημα να μη χωνεύουν την εκεί παρουσία μας» δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος χαρακτήρισε υπέρμετρες τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων για την παρουσία του στην Πόλη, σημειώνοντας πως δεν γίνεται να στριμωχθεί ο τουρκοκυπριακός «λαός» μόνο στη νεκρή ζώνη. Υπενθύμισε, δε, ότι με τον γ.γ. είχε συναντηθεί και τον Ιανουάριο στο Νταβός.

Όπως τόνισε, στη συνάντηση με τον Μπαν Κι-μουν είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου, στην οποία ο Ακιντζί έχει αναφέρει ότι δίδει πολλή σημασία. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτή η περίοδος των επτά μηνών δεν είναι σημαντική μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τον γ.γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 λήγει και η θητεία του Μπαν Κι-μουν. 

Παράλληλα, τόνισε ότι ο γ.γ. με κάθε ευκαιρία τού εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του βλέποντας το κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο έχει προσπαθήσει και ο ίδιος πολύ, να λύνεται.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης