Μετά από 10 χρόνια διαδικασιών κατατίθεται για δεύτερη φορά σήμερα στις Βρυξέλλες ο φάκελος για κατοχύρωση της ονομασίας χαλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Αυτή τη φορά υπάρχουν πληροφορίες από την Κομισιόν που συνηγορούν στο πατεντάρισμα του παραδοσιακού προϊόντος της Κύπρου προς όφελος της κτηνοτροφίας και της οικονομίας του τόπου γενικότερα.
Σημειώνεται ότι η νέα αίτηση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν ετοιμάστηκε από κοινού από τυροκόμους και κτηνοτρόφους. Η αίτηση έχει να κάνει με το υφιστάμενο εμπορικό πρότυπο του χαλουμιού, σύμφωνα με το οποίο το αιγοπρόβειο γάλα θα υπερέχει του αγελαδινού στην παρασκευή του προϊόντος.
Επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για εγγραφή της ονομασίας χαλούμι ως ΠΟΠ άρχισαν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Η πρώτη απόπειρα κατοχύρωσης έγινε το 2009 με την υποβολή αίτησης στην Κομισιόν που ετοιμάστηκε από το Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου. Τελικά ο αιτητής απέσυρε την πρόταση του μετά την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι στην παραγωγή του χαλουμιού το αιγοπρόβειο γάλα θα πρέπει να υπερισχύει του αγελαδινού.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για κατοχύρωση του χαλουμιού, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενστάσεις από άλλες χώρες, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται έτοιμη να τις αντιμετωπίσει.
Η Κομισιόν αφού μελετήσει το σύνολο του φακέλου είτε θα τον αποδεχθεί και θα τον δημοσιεύσει, είτε θα τον απορρίψει.
Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς η διαδικασία προβλέπει, αν γίνει αποδεκτός, τη δημοσίευση εντός 12 μηνών, την παροχή χρόνου 6 μηνών για ενστάσεις, τη μελέτη των ενστάσεων, τη διαβούλευση της Αρμόδιας Αρχής με τους ενισταμένους και την τελική απόφαση της Κομισιόν.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ