Στην Πράγα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, όπου στις 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών της ηπείρου, αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας.

Την επόμενη μέρα, 7 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και σειρά ζητημάτων που άπτονται των θεμάτων ενέργειας και οικονομίας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, για την προετοιμασία τόσο της συνάντησης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα όσο και του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, σε τηλεδιάσκεψη με μικρή ομάδα ηγετών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα. Κύπρος και Πορτογαλία διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις σε επίπεδο Κυβερνήσεων. Κατά τη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Ντε Σόουζα αναμένεται να συζητηθούν τρόποι περαιτέρω επέκτασης των σχέσεων Κύπρου και Πορτογαλίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα θα βρίσκεται ασφαλώς και το Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις συνεργασίες που ανέπτυξε η Κύπρος με γειτονικά κράτη, συνομολογώντας σχετικές συμφωνίες. Το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει τις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στη διεθνή πρωτοβουλία της Κύπρου, η οποία έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων των χωρών της περιοχής και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω επιστημονικών πρακτικών, ευθυγραμμισμένων με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η πρωτοβουλία της Κύπρου έχει εξασφαλίσει στήριξη από αριθμό αρχηγών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.