Εγκρίθηκε από το Eurogroup στο Δουβλίνο το μνημόνιο για την Κύπρο, το οποίο δεν περιλαμβάνει αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προσχέδια της μελέτης βιωσιμότητας και του μνημονίου που έχουν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο προβλέπουν σωρευτική ύφεση της τάξεως του 12,5% τη διετία 2013-2014 και ανάκαμψη από το 2015, όταν το χρέος της χώρας θα έχει εκτοξευθεί στο 126,3% του ΑΕΠ.

Πάντως, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σημειώνουν στη μελέτη βιωσιμότητας ότι είναι αρκετά πιθανό οι εκτιμήσεις τους να αποδειχθούν τελικά αισιόδοξες. Μετά την πολιτική συμφωνία, το κυπριακό μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση.

Ο σχεδιασμός του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Απριλίου και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις αρχές Μαΐου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της μελέτης βιωσιμότητας προβλέπει την πώληση κυπριακών αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχόμενο που διέψευσε κατηγορηματικά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, για τα μέσα Μαΐου.

«Πολιτική συμφωνία για την Κύπρο»

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας αναφορικά με τους όρους του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο πάνε πολύ καλά και ότι πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για την εκταμίευση του ποσού.

«Δεν ζητάμε επιπλέον στήριξη»

«Η Κύπρος δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης.

Η διευκρίνιση έγινε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι σε επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ζητούσε επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτό το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας Μιχάλης Κουμίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιστολές του κ. Αναστασιάδη δεν σχετίζονται με το μνημόνιο, αλλά αφορούν σε μεσοπρόθεσμη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών, που θα συρρικνώσουν την οικονομία κατά 9% αυτόν τον χρόνο και κατά 4% τον επόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Επικυρώθηκε το μνημόνιο της Κύπρου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 15:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης