Με τα γαλλικά πετρελαϊκά συμφέροντα στις περιοχές που έχουν δημοπρατηθεί νότια της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα βάζει τώρα η Τουρκία που στέλνει το γεωτρύπανο «ΓΙΑΒΟΥΖ» στο «οικόπεδο» 7 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί για έρευνες στην κοινοπραξία  TOTAL – ΕΝΙ στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Συγκεκριμένα ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, την υπογραφή στη Λευκωσία των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Επεσήμανε περαιτέρω πως η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμβόλαια υπέγραψε ο κ. Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν είναι:

  • Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).
  • Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni. Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο Τεμάχιο 2, 50% στο Τεμάχιο 3 και 60% στο Τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο.
  • Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

Τούρκος διπλωμάτης: Το «Yavuz» ξεκινά γεωτρήσεις στις 7 Οκτωβρίου

Μέσω ανάρτησης στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Ανατολική Μεσόγειο, Çağatay Erciyes, κάνει λόγο για έναν νέο γύρο γεωτρήσεων, που θα ξεκινήσουν στις 7 Οκτωβρίου από το «Yavuz».

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι «η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012».

Φρεγάτες, υποβρύχια και drones συνοδεύουν τα δύο γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ

Παρά λοιπόν τις προειδοποιήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, οι οποίες δείχνουν φρεγάτες, υποβρύχια, drone αλλά και αεροσκάφη να συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ.

Η ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει: «Οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (drones) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

Μογκερίνι σε Χριστοδουλίδη: Στην ατζέντα της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, «συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικα Φεντερίκα Μογκερίνι και Νίκος Χριστοδουλίδης «στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου», αναφέρεται.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητεί «να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες».

Τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές: philenews.com, politis.com.cy, ΚΥΠΕ