Ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης απέσυρε την εμπιστοσύνη του, γεγονός που προϊδεάζει για πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος (UBP) Hüseyin Özgürgün ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποφάσισε ομόφωνα να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό σχηματισμό, «επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα».

Ο Özgürgün είπε πως ο λόγος της απόσυρσης του κόμματός του από την κυβέρνηση είναι η απόφαση να πληρωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων σε δόσεις.

Ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός Ömer Kalyoncu αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του, λόγω της αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση είχε σχηματισθεί με δύο κόμματα -το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα Ενοποιημένες Δυνάμεις (CTP-BG) και το UBP τον περασμένο Ιούλιο υπό τον Kalyoncu, όταν είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος πρωθυπουργός Özkan Yorgancıoğlu, επειδή είχε χάσει την αρχηγία του κόμματός του.

Η κυβερνητική κρίση στα Κατεχόμενα σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για την επανένωση της νήσου μέσα στο έτος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων David Lidington για την πορεία των διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ακιντζί, ο Lidington «επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του για τη διαδικασία των διαβουλεύσεων και τη στάση που τηρεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης».

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Ακιντζί προσκλήθηκε να επισκεφθεί τη Βρετανία από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Philip Hammond και ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.

Νάρκες και στο εδαφικό – Σημείο αναφοράς και η Μόρφου

Σημαντικές διαφορές προκύπτουν από τις συζητήσεις των κριτηρίων για το εδαφικό, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη φθάσει στα βαθιά, καθώς υπάρχει συμφωνία πως με χάρτες θα ασχοληθούν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, είναι προφανείς οι διαφωνίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα κριτήρια αφορούν, μεταξύ άλλων, στην έκταση της ακτογραμμής, περιοχές με πυκνό πληθυσμό, με πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, με την παραγωγικότητα.

Περαιτέρω, συζητούνται περιοχές ειδικού καθεστώτος, που θα βρίσκονται υπό την ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Όπως συνάγεται από τις αρχικές συζητήσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ως στόχο οι εδαφικές αναπροσαρμογές να περιλαμβάνουν τα όσα προνοούσε ο χάρτης στο σχέδιο Ανάν συν επιπρόσθετες περιοχές.

Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει όπως επιστραφούν λιγότερα εδάφη από ό,τι προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Στη βάση αυτής της προσέγγισης είναι και η θέση που εκφράστηκε και από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μη επιστροφή της Μόρφου. Θέση που ασφαλώς έχει εκφραστεί και από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με το θέμα της Μόρφου συνδέεται και η θέση που έχει εκφραστεί από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την οποία η γραμμή στον χάρτη που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι ευθεία! Μια προσέγγιση που βρίσκει, ως φαίνεται, και τα Ηνωμένα Έθνη να συμφωνούν.

Πληροφορίες από Χουριέτ/Φιλελεύθερο
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης