Η εργασία για το κοινό έγγραφο σχετικά με τη Διάσκεψη για την Κύπρο είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ και τόνισε πως «είναι σημαντικό, κανένας να μην προκαταλάβει τη λεπτομερή εργασία του κ. Άιντε σε αυτό το έγγραφο».
Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως το συγκεκριμένο έγγραφο θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και διαβεβαίωσε πως θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τη Διάσκεψη της Γενεύης.
Την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, επιστρέφει στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, για επαφές με τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι ο κύριος Άιντε είναι σε συνεχή επαφή με τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, επικεντρωμένος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη.
Εξάλλου, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλης Σοφοκλέους, τόνισε ότι το κοινό έγγραφο του κ. Άιντε δεν θα δημιουργηθεί από το μηδέν, αλλά θα προέλθει μέσα από την εργασία που έκαναν οι τεχνοκράτες τον Ιανουάριο, στο Μον Πελεράν.
Ο κ. Σοφοκλέους επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη δημιουργία του εγγράφου για να μην τίθενται άλλα θέματα, όπως οι τέσσερις ελευθερίες, και να επικεντρωθεί στα βασικά ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όπως πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να πάει στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, για να φέρει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.
Ερωτηθείς εάν στο έγγραφο θα υπάρχει και δεύτερο μέρος με ιδέες και προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Σοφοκλέους απάντησε πως δεν αναμένει να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε ότι για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία έχουν διατυπώσει τη θέση πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μπορεί να διαφοροποιηθεί και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και στη λύση που θα βρεθεί στη βάση των δύο συνιστωσών πολιτειών και της διζωνικότητας.
Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι δηλώσεις «μηδέν στρατός» «μηδέν εγγυήσεις» δεν εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και διερωτήθη ποιες προτάσεις εισηγούνται η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα για να εξαλείψουν τις αμοιβαίες ανησυχίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, επικεντρώνεται στη λύση και στόχος είναι η Διάσκεψη να ολοκληρωθεί με επιτυχία, χωρίς να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ