Όλοι οι σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, που ετοιμάστηκαν και άρχισε η προώθηση της εφαρμογής τους, είναι υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο διεθνής Οργανισμός έχει ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη τεσσάρων σταδίων, του οποίου ο «χρήσιμος» χρόνος θα είναι οι τελευταίοι μήνες του έτους.
Η ομάδα του ΟΗΕ που ανέλαβε να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς, εκ των πραγμάτων ανησυχεί μήπως η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία ενδεχομένως επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό. Ειδικότερα, εάν η Τουρκία οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τούτο αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο στους κύκλους του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να χαθεί η δυναμική και το «μομέντουμ» στο Κυπριακό.

Με βάση, πάντως, τον οδικό χάρτη που έχει ετοιμαστεί, οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό έχουν καθοριστεί ως εξής:

– Να καταγραφεί σημαντικό υλικό με συγκλίσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
– Να αρχίσει η Γραμματεία την υποβολή εκθέσεων για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα επιδιωχθεί να περιληφθούν στο κείμενο οι συγκλίσεις και οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να «κλειδώσουν» σε επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
– Παραμένει στόχος η πραγματοποίηση συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον ΓΓ ΟΗΕ, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.
– Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Τουρκία ευνοούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης (πενταμερή θέλει η Άγκυρα) μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως για να προλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη τα άτυπα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει η διαδικασία να κινηθεί γρήγορα, με επίσπευση των ρυθμών διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο διεθνής παράγοντας.

Στην Κύπρο αναμένεται στις 16 και 17 Ιουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η παρουσία του οποίου θα καθορίσει την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Στην Κύπρο θα βρίσκεται για επαφές στις 16 Ιουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης