Η νίκη Έρογλου μπορεί να καθυστερήσει την προσπάθεια επανένωσης της νήσου, εξαιτίας της σκληρής στάσης του και της επιθυμίας του για δημιουργία δύο κρατικών οντοτήτων, καθώς και να διακινδυνεύσει τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ του αυστραλιανού κρατικού καναλιού SBS, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στον ρόλο του νικητή των «εκλογών» στα Κατεχόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντερβίς Έρογλου περιγράφεται ως ακροδεξιός εθνικιστής, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής των «εκλογών» εξαιτίας της απογοήτευσης των Τουρκοκυπρίων για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων που διαρκούν 35 χρόνια.

Ο ίδιος δηλώνει πιστός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο αριστεροί, υποστηρικτές του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνουν στην τηλεοπτική κάμερα την πεποίθησή τους, ότι η νίκη Έρογλου ισοδυναμεί με το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση θεώρησε την νίκη Έρογλου ”αρνητική εξέλιξη” και η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ”εκλογικής διαδικασίας” οι συνομιλίες οφείλουν να συνεχιστούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία, μεταδόθηκε συνέντευξη του ειδικού συμβούλου των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος, ερωτώμενος εάν ο Έρογλου πρόκειται να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Ελληνοκυπρίους παρ’ όλο το σκληροπυρηνικό παρελθόν του, δήλωσε πως είναι σημαντικό το ότι τόσο ο Έρογλου και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης όσο και οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών.

Αναφορικά με τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί έως τώρα από τα ΗΕ και σύμφωνα με τις δηλώσεις και τα συμφωνημένα μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων τον Μάιο του 2008 και, εφόσον αυτές οι παράμετροι και αυτό το πλαίσιο γίνουν σεβαστά από τους κ. Χριστόφια και Έρογλου, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σωστή κατάληξη των συνομιλιών.

Στην ερώτηση, πώς η πορεία των συνομιλιών επηρεάζει τις προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Ντάουνερ απάντησε πως οι συνομιλίες είναι σημαντικές για τον απλό λόγο, ότι «αν δεν υπάρξει συμφιλίωση και συμφωνία στην Κύπρο, η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης