«Η Τουρκία ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτό φαίνεται από τα πρακτικά κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Αυτά δήλωνε και προ και μετά της Συνόδου του Κραν Μοντανά ο κ. Τσαβούσογλου, όταν μας έλεγε να ξυπνήσουμε από το όνειρο ότι μπορεί να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Αυτές ήταν οι γραπτές θέσεις, αλλά και η εν συνεχεία ανάπτυξη των θέσεων της τουρκικής πλευράς κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η αναβάθμιση μιας πρωτόγνωρης εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, αλλά και όχι μόνο, στοχεύει προς την κατεύθυνση της αναστροφής του κλίματος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκ πρώτης όψεως δικαιώνονται οι θέσεις του Προέδρου από τα πρακτικά συναντήσεων στο Κραν Μοντανά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχει σημασία ήταν να δικαιώνεται ο Κυπριακός Ελληνισμός.
»Δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί από τα όσα ακούω ότι θα ακολουθήσουν, συνεχίζεται μια προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε κατά το πρώτο καταγραφεί το 1956 δηλαδή διχοτόμηση, εν συνεχεία το 1983 η ανακήρυξη του ψευδοκράτους και με αυτή τη στόχευση δυστυχώς με συνέπεια εκείνοι, με κάποια ασυνέπεια εμείς, συνεχίζουν να υλοποιούν αυτά τα οποία είχαν προγραμματίσει. Συνεπώς ας μην αποδίδουν ευθύνες στον όποιον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στην ελληνοκυπριακή πλευρά που είναι το σημαντικότερο, και ας δούμε αναλύοντας την ιστορική πορεία ποιος είναι αυτός που φέρει την ευθύνη».
Ερωτηθείς αν μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η προσπάθεια μας προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Οι διπλωματικές ενέργειες, οι τριμερείς συνεργασίες, οι πολυμερείς συνεργασίες, η αναβάθμιση μιας πρωτόγνωρης εξωτερικής πολιτικής κατά τα 60 χρόνια, της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο στην περιοχή, αλλά και όχι μόνο, προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει».
Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτη απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, προ της λήψης αυστηρότερων μέτρων – διότι δεν μας αφήνεται επιλογή – είναι ένα δεκαπενθήμερο ή εικοσαήμερο με τα κέντρα εμβολιασμού σε κάθε πόλη, να δώσουμε την ευκαιρία είτε του πρώτου είτε του τρίτου είτε της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Μετά ταύτα βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν. Προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους.
»Παραδείγματα υπάρχουν από πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία.
»Δεν έχουμε επιλογή, αν δεν θέλουμε να οδηγήσουμε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία για το πείσμα κάποιων. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.