Η παρούσα ηγεσία της τ/κ κοινότητας κατανοεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι δημιουργούνται προοπτικές «ειρηνικής και οριστικής, αλλά και μιας λύσης, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ, χωρίς παραγνωρίζονται εκείνες των Τ/κ».

«Πραγματικά αυτές τις μέρες, δημιουργείται η ελπίδα και προοπτική πλέον -και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση απ` όλους μας, επιτέλους- μιας ειρηνικής και οριστικής λύσης, αλλά και μιας λύσης η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ χωρίς παραγνωρίζονται εκείνες των Τ/κ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Όπως είπε, «η συντήρηση ή διατήρηση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, αντίθετα θεμελιώνει ή τσιμεντώνει, αν θέλετε, τα τετελεσμένα».

«Τσιμεντώνει την κατοχή, τουρκοποιεί ακόμη περισσότερο τα κατεχόμενα εδάφη μας. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευκαιρία και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, που θα μας επιτρέψουν μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν μέσα από την κοινή συνεργασία, επιτέλους, να δώσουμε προοπτική και προκοπή στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Παρατήρησε ακόμη πως «θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η καλή συνεργασία ή ο αλληλοσεβασμός είναι εκείνος, που θα δημιουργήσει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, αλλά και της προοπτικής για το μέλλον».

«Αυτό που προσπαθούμε και φαίνεται να υπάρχει πρόοδος», συνέχισε, «είναι η κατανόηση πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι διασφαλισμένα και μιλώ για την παρούσα ηγεσία της τ/κ κοινότητας».

Όπως ανέφερε, «μιλούμε για τη διασφάλιση βασικών ελευθεριών, μιλούμε για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιλούμε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των Ε/κ και εκείνα των Τ/κ».

«Μόνο μέσα από αυτές τις διόδους θα μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί μέσα στα πλαίσια που χαράσσει το Εθνικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα οι ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος το 2009, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς ή Κυπριανού – Ντενκτάς, η συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2104 «να εργαστώ άοκνα προκειμένου να ξεπεραστούν οι φοβίες, να ξεπεραστεί η δυσπιστία και είναι αυτή η προσπάθεια με τον Μουσταφά Ακιντζί, να δημιουργήσουμε όχι ένα επίπλαστο καλό κλίμα, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που επιτέλους θα δημιουργήσουν την ανάγκη του αλληλοσεβασμού».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «και από πλευράς Τουρκίας θα υπάρχει συνδρομή, για να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη, που μέχρι σήμερα είναι κλονισμένη απέναντι στην κατοχική δύναμη, έτσι ώστε επιτέλους να γίνει κατορθωτή και η απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και η μη ανάγκη ύπαρξης διόδων και ελέγχων για δίοδο, να μην υπάρχουν σημεία ελέγχου να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέλους να δώσουμε προοπτική και μέλλον και ιδιαίτερα να διασώσουμε τον κυπριακό ελληνισμό όπως επίσης και τους Τ/κ».

Τουρισμός: Ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και ευημερίας της Κύπρου – Έργα και στρατηγικές

Αναφορικά με την οικονομική πτυχή και τα θέματα τουρισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως ο τουριστικός τομέας αποτελεί για την πατρίδα μας έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και ευημερίας.

«Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατέστησε ακόμα μεγαλύτερη τη σημασία του τουρισμού στην καθολική και τιτάνια προσπάθειά μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση θεωρεί τα ζητήματα του τουριστικού τομέα ύψιστης προτεραιότητας, διατηρώντας πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής μας το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα πρώτα μέτρα στις 19 του Απρίλη του 2013 ήταν τα κίνητρα που δόθηκαν προς τους τουριστικούς παράγοντες του τόπου, προς τους ξενοδόχους μας έτσι ώστε να υπάρξει το κίνητρο για επενδύσεις, αλλά και για δημιουργία των ανταγωνιστικών εκείνων προϋποθέσεων που μπορεί να βοηθήσουν έτσι ώστε να διατηρηθεί στο επίπεδο που θέλουμε η συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία της πατρίδας μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα που προέκυψε φέτος όσον αφορά τη ρωσική αγορά τουρισμού ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος, σημειώνοντας όμως πως «έχουν αναπτυχθεί μέσα από τις ενέργειες όλων μας και έχει γίνει κατορθωτό να αυξηθούν από τους παραδοσιακούς προορισμούς οι αφίξεις τουριστών, ενώ ο υπολογισμός αρχικά μιας δυσμενέστερης προσέλευσης τουριστών από τη Ρωσική Ομοσπονδία περιορίζεται τελικά, το πρώτο τρίμηνο, στο 18% και θέλω να ελπίζω ότι κατά την ίδια τροπή ή φορά θα είναι και μέχρι τέλους».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα νέα έργα υποδομής που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν, σύντομα, στη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ακόμη πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Πρόκειται για: την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, τις νέες αναπτύξεις γκολφ και επιπρόσθετες μαρίνες, όπως αυτή στο Παραλίμνι, το διαγωνισμό προς εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή, είναι εκείνη της Αγίας Νάπας για την οποία σύντομα αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Σημαντικό μέρος αυτού του καταλόγου αναπτυξιακών έργων είναι επίσης το πολυθεματικό καζίνο-θέρετρο.

Παράλληλα, τόνισε πως ετοιμάζεται και νέα εθνική στρατηγική. «Η νέα μας αυτή στρατηγική, θα ετοιμαστεί σε συνεργασία και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι παρόντες στη σημερινή Συνέλευση και περιλαμβάνει δράσεις από διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες. Στόχος της στρατηγικής μας είναι η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, η προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, η αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων στον τουριστικό τομέα και αρκετά άλλα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες, μέσω ανοικτού διαγωνισμού, της ετοιμασίας μελέτης για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των Νόμων και των Κανονισμών που διέπουν τα διάφορα θέματα του τουρισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ