Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη, επισκέφθηκε την Κυριακή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.
Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πατριάρχης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρος Αναστασιάδη, ότι «η παρουσία σας εδώ αποτελεί ευλογία» και «αποτελεί μαρτυρία της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και της ελληνορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης και παράδοσης».
Πρόσθεσε ότι το Πατριαρχείο συνεχίζει άοκνα την αποστολή του που περιλαμβάνει «τη διατήρηση του υφιστάμενου πολυεθνικού, πολυθρησκευτικού και διακοινοτικού πολιτικού στάτους κβο της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων».
Επεσήμανε ακόμα ότι «η ιστορική πορεία της δοκιμαζόμενης νήσου Κύπρου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορική πορεία της Μέσης Ανατολής γενικότερα και της Αγίας Γης ειδικότερα».
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Κράτος του Ισραήλ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες διαδραματίζεται ο εκτοπισμός λαών από τις πατρογονικές του εστίες, ο διωγμός Χριστιανών και η απάνθρωπη αλληλοκτονία και αδελφοκτονία.
Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην περιοχή και ευχήθηκε κάθε καλό στον κυπριακό λαό.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη η εμπειρία να σας συναντώ ξανά».
Διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για την προσπάθεια που καταβάλλει η Λευκωσία «να διατηρήσουμε άριστες τις σχέσεις μεταξύ τόσο της Κύπρου και του Ισραήλ όσο βεβαίως και (μεταξύ της Κύπρου και) των Παλαιστινίων και των λοιπών αραβικών κρατών».
«Βιώνουμε την περίοδο αυτή μια κατάσταση η οποία προξενεί την ανησυχία του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, αλλά και γενικότερα της ηγεσίας της περιοχής, μέσα από τη δράση των εξτρεμιστών στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη. Ζούμε, γενικότερα, σε μια περιοχή η οποία, δυστυχώς, ταλανίζεται από αστάθεια και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με τα υπόλοιπα των αραβικών κρατών είναι, στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, για να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια», σημείωσε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την πόλη των Ιεροσολύμων, «όπου η παράδοση θέλει την ειρηνική συμβίωση, είναι ίσως το παράδειγμα για έναν τρόπο ευρύτερης διακυβέρνησης των χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοσεβασμός τόσο ως προς το θρήσκευμα όσο και ως προς τα δικαιώματα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες ολόκληρου του κυπριακού λαού αλλά και την ευχή «ώστε επί των ημερών σας να ζήσετε και να βιώσετε μέρες ειρήνης, και ιδιαίτερα μέσα από την εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών στη χώρα που επισκέπτομαι και στη γειτονική Παλαιστίνη, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν και κίνδυνοι από τη δράση των εξτρεμιστικών στοιχείων».
«Εύχομαι», συνέχισε, «την επομένη της επίσκεψης μου να νιώθω ότι πλέον δεν μιλώ για μια περιοχή αστάθειας, αλλά για μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας για όλους όσοι έλαχε η μοίρα να συμβιώσουν εδώ».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «κάπου βρίσκει αυτή την περίοδο την προοπτική, τουλάχιστον δημιουργείται η ελπίδα και η συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι με την επανέναρξη του διαλόγου θα οδηγηθούμε επιτέλους στην ποθητή ειρήνη, στην επανένωση της πατρίδας μας και στην απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα και, γενικότερα, στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους-μέλους της ΕΕ που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ο Πατριάρχης τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Ανώτατο Παράσημο του Παναγίου Τάφου και του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ στην κα Αναστασιάδη δώρισε το Σταυρό του Παναγίου Τάφου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή φωτό: sigmalive.com