Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στην Μηλίτσα Σορόκκου 47 χρόνων από τη Δρομολαξιά, η οποία κρίθηκε ένοχη κατόπιν παραδοχής σε συνολικά 48 κατηγορίες που αφορούν αδικήματα κλοπής από υπάλληλο, συναλλαγής με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κλοπής, εξασφάλισης εκτέλεσης αξιογράφου με ψευδείς παραστάσεις, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, από πελάτες του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου – Λάρνακας.
Συνολικά η Σορόκκου απέσπασε το συνολικό ποσό των 312 περίπου χιλιάδων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 18 Αυγούστου 2015 μετά από καταγγελία του εσωτερικού ελεγκτή της τράπεζας για έλλειμμα 82,500 ευρώ στο ταμείο της 47χρονης και άλλων 18 χιλιάδων ευρώ από δύο άλλα ταμεία.
Στην Αστυνομία η Αρχιταμίας παραδέχθηκε ότι πήρε τα λεφτά, ενώ μετά τη σύλληψή της, έγιναν καταγγελίες στο ΤΑΕ Λάρνακας από δύο πελάτες του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου – Λάρνακας ότι η 47χρονη πήρε από τους λογαριασμούς τους χρηματικά ποσά ύψους περίπου 100 χιλιάδων ευρώ, κλοπές τις οποίες επίσης παραδέχθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου αγορεύοντας για μετριασμό ποινής ο δικηγόρος της 47χρονης επικαλέστηκε το λευκό ποινικό της μητρώο, την άμεση παραδοχή της στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, την συνεργασία της με την Αστυνομία και την έμπρακτη μεταμέλεια της.
Ανέφερε ακόμα ότι «το κίνητρο της κατηγορουμένης για τη διάπραξη των αδικημάτων δεν ήταν η πολυτελής ζωή και η χλιδάτη διαβίωση αλλά η «εκμετάλλευση» που αυτή έτυχε από φιλικό της πρόσωπο που βοηθούσε οικονομικά. Ετσι η 47χρονη κάτω από συνθήκες πίεσης, απόγνωσης, πανικού και σύγχυσης γιατί φοβόταν για την υπόληψη της οικογένειας της, διέπραξε τα αδικήματα υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης και έντασης».
Ο δικηγόρος της Σορόκκου αναφέρθηκε ακόμα στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η επιβολή ποινής φυλάκισης στα τρία παιδιά της, ηλικίας 24, 21 και 13 χρόνων, ειδικότερα στην ανήλικη κόρη της η οποία «λόγω της κράτησης της κατηγορουμένης στις Κεντρικές Φυλακές έχει υποστεί ψυχολογικό σοκ, παρακολουθείται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, αντιμετωπίζει προβλήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, άγχους, συγκέντρωσης, τελεί υπό σύγχυση και η προηγούμενη άριστη σχολική πορείας της έχει τραυματιστεί ενώ στο σχολείο δέχεται σχολικό εκφοβισμό από συμμαθητές της, με αποτέλεσμα να αρνείται να πηγαίνει στο σχολείο».
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο σημείωσε ότι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας «ευεργέτησε την κατηγορουμένη προσλαμβάνοντας την και τοποθετώντας την στην πολύ σημαντική θέση της κεντρικής Ταμία του υποκαταστήματος όπου εργαζόταν. Την περιέβαλε με εμπιστοσύνη αναθέτοντας της τη φύλαξη του μεγάλου χρηματοκιβωτίου του οποίου είχε τα κλειδιά και των θυρίδων των υπολοίπων ταμείων, έχοντας έτσι πρόσβαση σε όλα τα ταμεία».
Προστίθεται ακόμα ότι «η κατηγορούμενη καταχράστηκε βάναυσα την εμπιστοσύνη του εργοδότη της και εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα που της παρείχε η θέση της, συστηματικά για περίοδο οκτώ χρόνων, έκλεψε από τα ταμεία του Ταμιευτηρίου το υπερβολικά μεγάλο ποσό των 311,834.32 ευρώ».
Σημειώνεται επίσης ότι «η κατηγορουμένη ανέπτυξε πλούσια εγκληματική δράση στη βάση καλά οργανωμένου σχεδίου που δεν είχε άλλο στόχο από την εξαπάτηση του εργοδότη της και ανυποψίαστων συνανθρώπων της. Η όλη δράση της συνιστά μια επικίνδυνη εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς γι’αυτό και επιβάλλεται όπως η ποινή έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα».
Στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε ως επιβαρυντικά στοιχεία «την έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας της 47χρονης, τη μεγάλη χρονική διάρκεια και το ύψος του κλαπέντος ποσού για το οποίο οι παραπονούμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί».
Ως μετριαστικούς παράγοντες το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες της 47χρονης, τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η υπόθεση στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει η ποινή φυλάκισης της στην οικογένεια της, ιδιαίτερα στην ανήλικη κόρη της.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στην Μηλίτσα Σορόκκου ποινή φυλάκισης 6 χρόνων στη κατηγορία της κλοπής από υπάλληλο, 3 χρόνων στην κατηγορία της ποινής για συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά, 6 χρόνων στις τρεις κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, 2 χρόνων στις δύο κατηγορίες για κλοπή, 3 χρόνων στις τέσσερις κατηγορίες για εξασφάλιση εκτέλεσης αξιογράφου με ψευδείς παραστάσεις, 3 χρόνων στις 33 κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, 6 χρόνων στις τρεις κατηγορίες για καταρτισμό πλαστού εγγράφου και 6 χρόνων στις δύο κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.
Οι ποινές συντρέχουν και αρχίζουν από την ημερομηνία που η κατηγορούμενη τελούσε υπό κράτηση δηλαδή 24/2/2017 (Πηγή κυπε).