Με βασικό ερώτημα αν οι Κύπριοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) πραγματοποίησε τις πρώτες μέρες του Ιουνίου παγκύπρια έρευνα.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 59% των οδηγών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, έναντι ποσοστού 33% που απάντησε αρνητικά και 8% που δεν επιθυμούσαν να απαντήσουν.

Μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για την έρευνα ο πρόεδρος του ΚΙΣ, Χρύσανθος Σαββίδης, τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών χρησιμοποιούν κατά πολύ λιγότερο το κινητό κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα, ενώ στις αστικές περιοχές η επικίνδυνη αυτή συνήθεια απαντάται στο 75% των οδηγών, στην ύπαιθρο το ποσοστό πέφτει στο 43%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανά φύλο, καταδεικνύουν, τονίζει ο κ. Σαββίδης, ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της οδήγησης και συγκεκριμένα σε ποσοστό 65% έναντι 53% των ανδρών οδηγών.

Η έρευνα κάλυψε και την ακριβή χρήση του κινητού κατά την οδήγηση. Βάσει του σχετικού ερωτήματος, τόνισε ο πρόεδρος των Κύπριων Στατιστικολόγων, το 62% όσων το χρησιμοποιούν ενόσω οδηγούν το πράττουν για αποστολή μηνυμάτων, ενώ το 38% για να μιλούν.

«Το συμπέρασμα της έρευνας», σημείωσε ο Χρύσανθος Σαββίδης, «είναι ότι αν και δεν έχουμε στοιχεία για το πόσοι θάνατοι οφείλονται στην οδήγηση λόγω κινητού τηλεφώνου, εντούτοις τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν έντονες ανησυχίες για τον πραγματικό αριθμό των θανάτων που προκαλούνται στους δρόμους από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει ο καθένας από εμάς, να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του και να οδηγά χωρίς να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να αποφεύγονται άδικοι θάνατοι και χρόνιες καταστροφικές αναπηρίες».

Το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων διεξήγαγε την έρευνα με αντικείμενο το εν λόγω θέμα, μεταξύ 8–14 Ιουνίου. Η έρευνα αφορούσε άτομα ηλικίας 18 και άνω και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 456 άτομα και με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Πηγή: philenews.com